Agenda
Volg ons
Shared Space

Dodenherdenking gemeente Gennep

De dodenherdenking in de gemeente Gennep mag op steeds meer belangstelling rekenen. Ondanks dat de oorlogsjaren steeds verder wegvallen in de tijd en het aantal mensen afneemt dat de Tweede Wereldoorlog concreet meegemaakt heeft, blijft die periode die miljoenen slachtoffers heeft gemaakt tot de verbeelding spreken.

 

Via de media worden de diverse verschrikkingen uit die tijd breed uitgemeten opdat men niet vergeet dat de vrijheid die zo vanzelfsprekend lijkt, niet zo vanzelfsprekend is. Velen hebben gevochten voor de vrijheid en hebben daarbij het leven gelaten.

 

Het leven is hen ontnomen,

 

zei Jan Eikholt namens het Burgerinitiatief de Barmhartige Samaritaan dat de jaarlijkse herdenking op 4 mei op het Vrijheidsplein bij de Niersbrug organiseert. In Milsbeek vond op datzelfde moment de herdenking op het oorlogskerkhof achter de parochiekerk plaats.

 

Met een vendelhulde door het St. Martinusgilde, een gedicht van stadsdichter Piet Tunnesen, een persoonlijk verhaal voorgelezen door Hanneke Noij, twee minuten stilte, een ‘lastpost’ geblazen door Gerard Jaspers en het zingen van het Wilhelmus en het Genneps volkslied stond Gennep stil bij alle slachtoffers van weleer. Kransen werden gelegd door wethouder Ed Vandermeulen en pastoor Kessels bij de Barmhartige Samaritaan en het Nederlands Indië monument. Daarna legden kinderen en de andere aanwezigen bloemen bij de beide monumenten.

 

(Auteur: Frans Thonen)

 

 

https://www.facebook.com/pg/GennepNews/photos/?tab=album&album_id=1933178793592030

 

 

https://www.facebook.com/pg/GennepNews/photos/?tab=album&album_id=1933149830261593

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties