Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Schatten in Museum Het Peterhuis

Ditmaal een duo-expositie in Genneps’ Museum Het Petershuis. Vanaf 22 april wordt de sfeer in het historische pand vier weken lang bepaald door de schilderijen van Mieke Jonker en de porseleinen sieraden van Loes Theunissen. Het zijn waardevolle schatten voor de kunstenaars, met zorg en liefde gemaakt. De museumbezoeker kan van hun Treasures meegenieten tot en met maandag 21 mei.

 

 

Mieke Jonker (1963) woont en werkt in Gennep. Naast straatbeelden en interieurs zijn honden in haar schilderijen een belangrijk thema. Mieke werkt graag in series en ontleent haar inspiratie bijvoorbeeld aan de fraai gedekte tafels in de periode rond kerst in Paleis Het Loo, of op het interieur van The Highclere Castle, bekend van de populaire serie Downton Abbey en van Franse kastelen.

 

 

De ruimtelijke werking vormt een belangrijk kenmerk van haar schilderijen. De kijker wordt als het ware het werk ingezogen. Het lijkt of je er doorheen kunt gaan, naar de vaak aanwezige uitweg. Mieke heeft haar opleiding gevolgd aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk; zij is lid van de Kunstgroep Kolonie Plasmolen. Eerder dit jaar exposeerde zij, samen met 9 andere finalisten voor Het Schilderij Van Het Jaar, in het CODA Museum te Apeldoorn.

 

 

Loes Theunissen is opgeleid als goudsmid en keramist. Zelf zegt ze te laveren tussen ambacht en kunst. Haar sieraden van porselein kenmerken zich door de contrasten die in het materiaal verborgen zitten.

 

 

Porselein weerkaats het licht, zuigt het op,

 

 

zegt zij. En:

 

 

het is tegelijk keihard en soepel, meedogenloos en sierlijk.

 

In het museum laat zij vederlichte, speelse sieraden zien die minimaal zijn gedecoreerd.

 

 

Het porselein wordt handgevormd of zeer dun in een handgemaakte mal gegoten en van kleur voorzien door engobes. Vervolgens wordt het voor een eerste keer opgewarmd in de oven. Soms wordt er een laagje glazuur op het porselein aangebracht en wordt het voor de tweede keer gebakken in een zeer hete oven. Daardoor krijgt het porselein een glazig effect. Het eindproduct is een zeer licht, handgemaakt sieraad met een zilveren sluiting.

 

 

De expositie TREASURES is van zondag 22 april tot en met maandag 21 mei 2018 te zien in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep. Op Pinksterzondag is het museum gesloten; op Pinkstermaandag geopend. Openingstijden: van woensdag tot en met zondag tussen 13.30 tot 17:00 uur. De toegang is vrij. Meer informatie op museumhetpetershuis.nl en liefdevoorlimburg.nl.

 

 

Reacties