Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

CZ en VGZ handhaven besluit, ambulancepost verdwijnt

Medio juli maakte AmbulanceZorg Limburg-Noord bekend dat de ambulancepost in Gennep per 1 augustus 2018 verdwijnt. Hierop schreven de gemeenteraden van Gennep en Mook en Middelaar een brandbrief, waarin zij de zorgverzekeraars verzochten hun besluit te herzien. AmbulanceZorg Limburg-Noord en zorgverzekeraars VGZ en CZ hebben in hun reactie laten weten begrip te hebben voor de zorgen, maar hun besluit te zullen handhaven.

 

 

Teleurgesteld

 

 

Burgemeester De Koning uit Gennep laat weten zeer teleurgesteld te zijn.

 

 

Men houdt vast aan een inwonerscriterium en gaat voorbij aan de specifieke geografische problematiek van dit gebied. We vallen vanaf 1 augustus terug naar de situatie van 2011, die door zowel zorgverzekeraars als AmbulanceZorg Limburg-Noord als niet wenselijk wordt beschouwd. Het stoort mij dat de zorgverzekeraars zich verschuilen achter argumenten als ‘verbetering voor de regio’. Het is voor Gennep een verslechtering, nog slechter dan in 2011.

 

 

De zorgverzekeraars geven in hun reactie richting de gemeenteraden geen enkel inzicht in de cijfermatige onderbouwing van hun besluit. Denk aan aanrijtijden en afstanden en wat de impact hierop zal zijn als de post in Gennep verdwijnt.

 

 

Dat vind ik onthutsend. Zij hechten kennelijk meer waarde aan hun eigen financiële belangen en miskennen daarmee de belangen van de inwoners van Gennep. Daar zitten ook (nog) klanten van VGZ en CZ bij.

 

 

Van Gennep naar Bergen

 

 

Sinds 2014 staat de ambulancepost als proef in gemeente Gennep om de onvoldoende prestaties in het verzorgingsgebied te verbeteren. Deze proef van AmbulanceZorg Limburg-Noord stopt echter per 1 augustus. De ambulance die nu nog in Gennep staat, wordt verplaatst naar gemeente Bergen. Daar staan dan twee ambulances, waarvan één 24 uur per dag en één van 9.00 tot 18.00 uur.

 

 

Brandbrief

 

 

Zowel gemeente Gennep als gemeente Mook en Middelaar maken zich zorgen over de vergrote afstanden en aanrijtijden die dit besluit met zich meebrengt. Die komen wat hen betreft niet ten goede aan de beoogde veiligheid van hun inwoners. Daarom schreven beide gemeenteraden op 17 juli een brandbrief aan de zorgverzekeraars, waarin zij hen verzochten hun besluit te herzien. Daarbij werd gevraagd naar financiële en cijfermatige berekeningen die aan het besluit ten grondslag liggen en inzicht te geven in de gemiddelden en variatiebreedten van de afstanden en aanrijtijden van de ambulance.

 

 

Onderbouwing ontbreekt

 

 

In een reactie op de brandbrief van de gemeenten hebben AmbulanceZorg Limburg-Noord en zorgverzekeraars VGZ en CZ laten weten begrip te hebben voor de zorgen, maar hun besluit te zullen handhaven. In de brieven wordt gesproken over ambities en regionale prestatienormen, maar een cijfermatige onderbouwing en exacte gevolgen wat betreft de afstanden en aanrijtijden blijven achterwege.

 

 

CZ en VGZ:

 

 

 

 

AmbulanceZorg Limburg-Noord:

 

 

 

 

Wat nu?

 

 

Gemeente Gennep roept inwoners op vanaf 1 augustus de aanrijtijden van de ambulances zélf te gaan bijhouden en deze via mail door te geven aan de gemeente (gemeente@gennep.nl). Deze vraag wordt ook gesteld aan de andere hulpdiensten om zo een objectief beeld te verkrijgen.

 

 

Het zijn immers de direct betrokkenen die weten hoeveel tijd er verstrijkt tussen een oproep en het arriveren van een ambulance. Dat zijn de aanrijtijden die inwoners in de praktijk ervaren, in situaties waarin elke seconde telt.

 

 

Aan de hand daarvan moet blijken of de zorgverzekeraars en de ambulancediensten doen wat ze moeten doen: zich houden aan hun eigen prestatienorm van 95% van de gevallen waarin de ambulance binnen 15 minuten ter plaatse is.

 

 

Ambulancepost

 

Zie ook:
CZ en VGZ handhaven besluit, ambulancepost verdwijnt
SP: “Houding zorgverzekeraars ontluisterend”
VVD: “VGZ en CZ nemen risico’s met onze veiligheid”
“Iedereen kan bezwaar maken tegen sluiting ambulancepost”
Bij brand… Ambulance nodig
“100 procent verbijsterd”
Ambulance wordt vervolgd en gevolgd
Petitie tegen vertrek ambulance
VIDEO: Burgemeester baalt ook van vertrek ambulance
Ambulance nodig in Gennep en dan?
Gennep raakt ziekenwagen kwijt

 

 

Reacties