Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Carnaval

Doorstroomtoets of Vastelaovend?

De Tweede Kamerleden roepen op tot een extra week speling voor de doorstroomtoets in carnavalsregio’s, wat wordt gesteund door gemeenten zoals Gennep. Scholen klagen dat de toets en carnaval overlappen, terwijl de minister zegt dat scholen de vrijheid hebben om de toets eerder af te nemen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer pleit ervoor dat basisscholen in carnavalsregio’s een extra week krijgen om de doorstroomtoets in groep 8 af te nemen.

 

Parlementariërs van diverse politieke partijen, waaronder D66, CDA, SP, PVV, GroenLinks en BBB, hebben hierover Kamervragen gesteld aan onderwijsminister Mariëlle Paul.

 

Als de minister niet aan dit verzoek tegemoetkomt, zijn de Kamerleden van plan om haar ter verantwoording te roepen tijdens een debat.

 

In de provincies Limburg (waar Vastelaovend gevierd wordt) en Noord-Brabant (waar carnaval gevierd wordt) uiten scholen al maandenlang hun zorgen over het feit dat carnaval volgend jaar gedeeltelijk samenvalt met de doorstroomtoets.

 

Deze toets moet normaal gesproken worden afgenomen in de eerste twee volledige weken van februari, terwijl carnaval op 10 februari begint.

 

Zowel Mariëlle Paul als haar voorganger Dennis Wiersma hebben herhaaldelijk aangegeven dat scholen de vrijheid hebben om de toets vóór de begindatum van carnaval af te nemen.

 

Echter, dit standpunt getuigt volgens Limburgse gemeenten van:

 

“Een gebrek aan begrip voor de betekenis van carnaval en hoe dit evenement georganiseerd wordt.”

 

De dagen voor carnaval zijn, aldus de gemeenten, namelijk ook al gevuld met tal van activiteiten en festiviteiten.

 

Limburg tegen doorstroomtoets tijdens Vasteloavend

 

Verwant

Gemeente Gennep

Blauwtong is teruggekeerd in de gemeente Gennep, met drie meldingen van besmettingen in Milsbeek, Ottersum en Heijen. Schapenboeren en dierenartsen maken zich grote zorgen...

Regio

Limburg ontvangt opnieuw € 24 miljoen Europese subsidie voor de verduurzaming van binnenhavens Stein en Maastricht. Dit is de vierde ronde van het Rhombus-project....

Regio

Provincie Limburg investeert 3,6 miljoen euro om kleine en micro MKB-bedrijven en bedrijventerreinen te helpen verduurzamen. Deze steun is bedoeld om hen te ontlasten...

Gemeente Gennep

Raadslid Dick van Dijck (CDA) heeft het college van Gennep opgeroepen om de verkeersveiligheid van het fietspad over de Maasbrug richting Oeffelt te verbeteren....