Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Afvalberg Foto Erik Peeters
Afvalberg Foto Erik Peeters

Column

Column: Afvalberg

De column Afvalberg benadrukt de groeiende ergernis over illegaal gestort afval, dat zich opstapelt als een onbeheersbare kracht in de straten. Dwarsliggert roept op tot collectieve actie en duurzame oplossingen om de afvalproblematiek aan te pakken en Gennep terug te brengen naar een schone en leefbare omgeving.

De afvalberg van Gennep blijft als een onuitputtelijke bron van ergernis voortbestaan. Het lijkt alsof het illegaal gestorte afval een eigen agenda volgt, zich ophopend in de donkere hoeken van onze straten als een op hol geslagen stoomtrein zonder eindbestemming.

 

Alsof het afval een eigen wil heeft, stapelt het zich op in sommige buurten als een hardnekkige schimmel, ondanks de smeekbeden van de natuur om beter behandeld te worden dan simpelweg een verzameling van onze vergeten rommel.

 

Papiercontainer

 

Neem bijvoorbeeld Heijen, waar de papiercontainer tijdelijk buiten spel staat. Alsof het een verzameling betreft van een obsessieve archivaris van vergane papierpracht, groeit de stapel oud papier gestaag, als een monument voor de vergeten kunst van het opruimen.

 

De gemeente Gennep beweert dat de papiercontainer slechts ’tijdelijk buiten gebruik’ is, maar laten we de waarheid niet verbloemen: de vrijwilligers die normaal gesproken het papier zouden inzamelen, hebben de handdoek in de ring gegooid.

 

Toegegeven, de inzameling van oud papier verloopt hier alles behalve vlekkeloos. Maar laten we niet bij de pakken neerzitten, er zijn alternatieven! Van huis-aan-huis inzameling tot permanente containers, de gemeente biedt verschillende opties aan om ons papieren overschot te beteugelen.

 

En toch lijkt het alsof sommigen hun oude kranten en dozen liever gebruiken als bouwmaterialen voor een openbare papieren replica van het Genneperhuis, in plaats van ze fatsoenlijk af te voeren. Als de afvalberg van cortenstaal was, zou het zomaar een werk van Richard Smeets kunnen zijn!

 

PMD-afval

 

En laten we het niet eens hebben over het PMD-afval, dat zich verspreidt als een oncontroleerbare ziekte. PMD-zakken zwerven rond als verloren zielen, neergestreken bij Jumbo Het Straatje en op diverse andere plekken, als stille getuigen van onze collectieve nalatigheid.

 

Het moge duidelijk zijn dat we als inwoners van Gennep gezamenlijk onze verantwoordelijkheid moeten nemen om deze afvalberg te temmen. Kunnen we Gennep verlossen van deze smet op ons landschap en onze gemeente terugbrengen naar een schone en leefbare omgeving?

 

We moeten stoppen met het behandelen van onze straten als persoonlijke vuilstortplaatsen en samenwerken aan een duurzame oplossing. Want laten we eerlijk zijn, de enige bergen die Gennep zou moeten sieren, zijn die van ons prachtige landschap, niet van ons afval.

 

Dwarsliggert

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gemeenteraadslid Joy Hillebrand van RoodGroen Lokaal heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gennep over de implementatie van een nieuw basisdienstverleningspakket voor schuldhulpverlening....

Gemeente Gennep

Gennep kampt met financiële uitdagingen door verminderde steun van de regering. Wethouder Janine van Hulsteijn legt uit dat er jaarlijks tussen de 2,5 en...

Gemeente Gennep

Op 21 mei 2024 ging de campagne IkSwitch.nu van start in Gennep, met wethouder Frank Pubben en Leontien van Moorsel die het startschot gaven....

Gennep

De digitale samenleving stelt hoge eisen aan ons, maar het Informatiepunt in de Bibliotheek biedt gratis hulp en advies bij digitale en overheidszaken. Ze...