Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Bezuinigingsgolf
Raadzaal Gennep

Column

Column: Bezuinigingsgolf

In de nieuwe column van Dwarsliggert op Gennep.News wordt de onontkoombare realiteit van de Gemeente Gennep belicht, waar onherroepelijke beslissingen en genadeloze bezuinigingen een aangrijpend financieel drama onthullen.

In dat deftige gemeentehuis, waar de tapijten dikker zijn dan de argumenten van menig wethouder, wordt momenteel druk gefilosofeerd over de toekomst. Spoiler alert: de bodem van de schatkist is in zicht.

 

Alsof het gemeentebestuur bezig is met het componeren van een meeslepend financieel drama, waarin de doorsnee burgers onbedoeld de hoofdrol spelen in een orkaan van bezuinigingen.

 

In de hoogtijdagen was het blijkbaar onmogelijk om het lokale spaarvarken niet te slachten voor projecten waar de gemiddelde burger geen snars van begreep.

 

Nu de geldstroom ter grootte van een druppel op gang komt, moeten de ambtenaren ineens hun centjes gaan tellen.

 

Alsof ze een joystick hanteren en ontdekken dat de cheatcodes zijn verdwenen. Sorry jongens, in het echte leven kun je niet zomaar “rosebud;l;l;l;l;l;l;l” intoetsen en wachten tot de miljoenen binnenstromen.

 

En dan die beslissingen die als betonblokken op de bodem van de Maas liggen, onverplaatsbaar en onomkeerbaar. Nu moeten er keuzes worden gemaakt, en de coalitiepartijen mogen hun speeltjes gaan heroverwegen.

 

De kerk in Ven-Zelderheide wordt omgetoverd tot het zoveelste ‘multifunctionele’ centrum. Alsof het dorp niet al een prima centrum had, genaamd De Uitkomst. Maar nee, laten we er nog eentje bij bouwen voor het schamele bedrag van 4,3 miljoen euro.

 

“Die andere slopen we gewoon!”

 

’t Trefpunt in Milsbeek, De Pub in Ottersum, nog een extra miljoentje voor D’n Toomp in Heijen – allemaal leuke projecten, maar laten we eerlijk zijn, als het zwembad kopje onder gaat, zal de lokale bevolking dat niet snel vergeten.

 

En laten we het Kind Expertise Centrum (KEC) niet vergeten. Alsof Gennep al niet prima scholen had? Nee, we slopen ze en proppen iedereen in een duur maar te klein gebouw.

 

Het lijkt wel alsof we met geld strooien alsof we Sven Mislintat zijn tijdens zijn Ajax-tijd: te veel uitgeven voor te weinig resultaat.

 

Elk dorp wil zijn eigen multifunctionele heilstaat, maar laten we even stilstaan bij wat echt belangrijk is. Het zwembad, waar jong en oud samenkomen, waar je kunt zwemmen, zonnen, en waar ouders hun kroost leren drijven. Als dat verdwijnt, komt het niet meer terug.

 

Verder schokt Gennep flink bij aan de totstandkoming van de expositie van het Limburgs Museum. De kosten van deelname aan de Simac Ladies Tour bedragen jaarlijks minimaal €35.000,-. En wat dacht je van de Gennepse gastvrijheid tijdens de Nijmeegse Vierdaagse?

 

Dus kom op, gemeente, leg die gouden tapijten en rode lopers even aan de kant, en denk na over de keuzes die je maakt. Voordat je zelf verzuipt in een bad van financiële dwaasheden.

 

Dwarsliggert

 

Verwant

Gennep

Leer levensreddende vaardigheden met de EHBO Cursus Acute Zorg in de gemeente Gennep. Met een breed scala aan onderwerpen en praktijkgerichte training, bereidt deze...

Column

De column Bajes is nu te vinden op Gennep.News! Lees hoe de plannen voor de Houtkade de esthetiek van Gennep bedreigen en hoe Dwarsliggert...

Gemeente Gennep

Het Energielandgoed Wells Meer in Bergen ervaart vertraging door vergunningen en netwerkproblemen, wat leidt tot een verlenging van de intentieverklaring door de Gemeente Gennep....

Gemeente Gennep

Stichting INTOS en gemeente Gennep kampen met €350.000 financiële tegenvaller door gestegen loonkosten en incidentele uitgaven. Spoedvergadering ingelast om oplossingen te bespreken, toekomstige begrotingen...