Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

foto Marian Vink

Column

Column: Bijenstrijd

Voor de zoveelste keer zit ik hier, mijn ogen vastgekluisterd aan het scherm, lezend over bijen. Ja, bijen. Die kleine geel-zwarte zoemende wezens die ons elke zomer gezelschap houden. Maar ze hebben het moeilijk, zo lijkt het. En dat, vrienden, is verschrikkelijk nieuws. Lees de column van Dwarsligger op Gennep.News.

Voor de zoveelste keer zit ik hier, mijn ogen vastgekluisterd aan het scherm, lezend over bijen. Ja, bijen. Die kleine geel-zwarte zoemende wezens die ons elke zomer gezelschap houden. Maar ze hebben het moeilijk, zo lijkt het. En dat, vrienden, is verschrikkelijk nieuws. Niet alleen voor jou en mij, maar voor onze kinderen, onze kleinkinderen, en voor alle generaties die nog moeten komen.

 

Bijen zijn als een leger van arbeiders. Ze werken dag en nacht, door weer en wind, om de planten te bestuiven. Ze zijn verantwoordelijk voor maar liefst 75% van onze voedselgewassen. Appels, peren, aardbeien, tomaten, komkommers, noten – je noemt het, een bij heeft er waarschijnlijk een rol in gespeeld.

 

Maar wie waardeert deze onvermoeibare werkers eigenlijk? De agrochemische industrie? Zij lijken er weinig om te geven. Ze blijven hun gif spuiten, ondanks alle waarschuwingen. De bouwsector, die de voorkeur geeft aan meer snelwegen, meer huizen, meer winkelcentra?

 

En wat te denken van onze politici, zoals die van de BBB en de VVD? Zij lijken bijen te zien als een hinderlijke sta-in-de-weg voor economische groei. Terwijl bijenpopulaties wereldwijd instorten, zijn zij druk bezig met het afzwakken van wetten die bedoeld zijn om de natuur te beschermen. Wetten die juist in het leven zijn geroepen om het tij te keren en ervoor te zorgen dat ook de generaties na ons nog kunnen genieten van een appel, een peer, een aardbei.

 

Bijen zijn de onzichtbare boeren van het insectenrijk. Zonder bijen, geen voedsel. En zonder voedsel, geen mensen. Het is een simpele som. En toch doen we alsof alles wel goed komt. Alsof we niet op een tikkende tijdbom zitten.

 

#TrotsOpDeBij

 
De situatie is ernstig. Veel ernstiger dan de meesten van ons zich realiseren. Het is tijd dat we in actie komen. Tijd om te zeggen: genoeg is genoeg. Het is tijd om onze wereld te redden en te vechten voor onze toekomst. En bijen? Zij staan in het hart van die strijd.

 

Daarom roep ik op tot een nieuwe beweging. Laten we de hashtag #TrotsOpDeBij trending maken. Laten we onze erkenning tonen voor deze kleine, maar onmisbare wezens. Want zonder bijen, geen bestuiving. Zonder bestuiving, geen bloeiend leven. Laten we trots zijn op de bij, en ons inzetten voor het beschermen en behouden van hun essentiële rol in ons ecosysteem. #TrotsOpDeBij. Doe je mee?

 

Dwarsliggert

 

Foto: Marian Vink

 

Verwant

Column

De magie van Sinterklaas in Gennep dreigt te vervagen door financiële obstakels. Lees de nieuwe column van Dwarsliggert op Gennep.News om te ontdekken hoe...

Column

Dwarsliggert onthult in zijn nieuwste column op Gennep.News hoe scherpe kritiek een krachtig instrument kan zijn om lezers uit te dagen en een drang...

Gennep

Brugklassers van Elzendaalcollege-Metameer Gennep ontdekten kunst en cultuur tijdens cultuurdagen met workshops variërend van beeldende kunst tot duurzaamheidsinitiatieven, inclusief een kledingruilbeurs georganiseerd door "Doe...

Column

In de nieuwe column van Dwarsliggert op Gennep.News wordt kritiek geuit op schijnparticipatie bij de herinrichting van het sportpark De Groes in Gennep. De...