Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Kapellenbaan Colonna
Kapellenbaan Colonna

Column

Column: Ontrold

De column van Dwarsliggert beschrijft de aanstaande komst van het kunstwerk Colonna op de Kapellenbaan, in navolging van eerdere controversiële kunstwerken zoals Panta en de Grenskapel. Het reflecteert op de reacties en de paradox van kunst in het stadje, waarbij het verleden en de betekenis ervan samenkomen te midden van rumoer en reflectie.

Altijd boeiend hoe het verleden zich verweeft met het heden in Gennep. Neem nou die begraafplaats daar, waar binnenkort Colonna zijn opwachting maakt.

 

Als er iets is waar Gennepenaren gezamenlijk van kunnen genieten, is het wel de Kapellenbaan. Een slingerende weg door het idyllische landschap, bezaaid met kunstwerken die je uitnodigen tot mijmeren.

 

Maar meestal leidt dat juist tot het tegenovergestelde, hier in dit anders zo rustige stadje.

 

De reacties op vorige kunstwerken langs de Kapellenbaan waren, zacht gezegd, niet mals. Neem bijvoorbeeld dat beruchte Panta, dat uiteindelijk in vlammen opging. Meer vijanden dan fans leek het te hebben, en de vernietiging ervan leek eerder een feest dan een tragedie voor sommigen.

 

“Zonde van het geld, al die lelijke kunstwerken!”

 

Zo klonk het in de kroegen terwijl de vlammen omhoog likten en het kunstwerk langzaam verdween in de nacht.

 

En dan heb je nog zo’n grensgeval: De Grenskapel, precies op de grens tussen Nederland en Duitsland. Voor sommigen lijkt het op oorlogstuig. Een kanon of iets uit een of andere Star Wars. En natuurlijk weer te duur.

 

Colonna

 

Het lijkt bijna onvermijdelijk dat in een stadje waar zelfs een kapel doet denken aan alledaagse voorwerpen, een kunstwerk als Colonna zijn intrede doet. Een vijf meter hoge zuil, gehuld in een gouden gloed, prijkt tussen de graven en gedenkstenen.

 

“Een monument van rust en bezinning.”

 

Vlakbij waar ooit de Page was, rust straks een kapel die verdacht veel lijkt op twee opgestapelde wc-rollen. Een ironisch handgebaar van het lot, alsof het verleden ons altijd bijblijft, zelfs te midden van zaken als kunst en reflectie.

 

En toch, ondanks de opvallende gelijkenis, lijkt Colonna zich te onderscheiden van de banaliteit om hem heen. Misschien is het juist die paradox die hem zo’n intrigerende toevoeging maakt aan de Kapellenbaan?

 

In mei zal hij daar prijken, tussen de grafstenen en de bloemen, een herinnering aan vergankelijkheid en de eeuwige zoektocht naar betekenis. Want een kunstwerk op een prominentere plek, dat is aan Gennep niet besteed, zoals we inmiddels weten.

 

Misschien zal de ontvangst iets minder verdeeld zijn, en kan de kapel dit keer gewoon worden ontrold tot een luchtig gespreksonderwerp bij de koffieautomaat, naast de gebruikelijke roddels en dorpspraatjes. Want laten we eerlijk zijn, wat is Gennep zonder een vleugje rumoer?

 

Dwarsliggert

 

Column: Selectieve verontwaardiging

 

Verwant

Gennep

Het Jenaplanonderwijs viert haar 100-jarig bestaan met festiviteiten in het hele land. Metameer in Boxmeer viert trots haar zilveren jubileum met een Meet &...

Gennep

Genneps Vocaal Ensemble bereidt zich voor op een groot(s) concert op 12 mei, na maanden van repetities. Sopraan Fenna Ograjensek en bariton Sef Thissen...

Gennep

Inwoners van Gennep en de ZwembadCoalitie blijven strijden voor behoud van zwembad Pica Mare. Maandelijkse acties gepland na stilte gemeentehuis. Sluiting zou verregaande gevolgen...

Gennep

De tweede informatiebijeenkomst over De Houtkade in Gennep presenteert het aangescherpte plan, gebaseerd op feedback van de eerste bijeenkomst en online enquêtes. Op 16...