Supermarktketen Jan Linders, een begrip in het zuiden van Nederland en zéker in Gennep, houdt op te bestaan. De meeste filialen worden omgebouwd tot winkel van marktleider Albert Heijn. Voor elf winkels wordt nog een nieuwe eigenaar gezocht.
De twee ketens hebben een deal gesloten over een samenwerking, die overigens erg veel weg heeft van een overname. Van de huidige 63 winkels van Jan Linders worden er maar liefst 52 omgebouwd tot Albert Heijn.
Het donkerblauw met rood logo van Jan Linders wordt ingeruild voor het lichtblauw van de Zaanse marktleider in supermarktland. Het ombouwen moet eind volgend jaar klaar zijn. Het nieuws dat Jan Linders zal verdwijnen als zelfstandige supermarktketen is zonder twijfel triest voor degenen die deze winkel graag bezochten.
Maar het is ook een mooie gelegenheid om ons af te vragen wat de macht van supermarkten, zoals Albert Heijn, betekent voor de producenten en Jan met de pet.
Naast de macht die supermarkten hebben over de consumenten, hebben ze ook macht over de producenten. Zo kunnen supermarkten bepalen welke producten ze willen inkopen en tegen welke prijzen. Dit kan leiden tot lage prijzen voor de producenten, terwijl de supermarkten het product tegen een hogere prijs kunnen verkopen aan consumenten.
Deze machtspositie kan leiden tot lagere marges voor de producenten, wat kan leiden tot een lagere productkwaliteit of slechtere arbeidsomstandigheden op de boerderijen. Dit wordt ook wel de race to the bottom genoemd, waarbij producenten steeds lagere prijzen moeten accepteren om in de markt te blijven.
Omdat Albert Heijn en andere supermarktreuzen zoals Jumbo en Lidl veel macht hebben, is het niet zo simpel het roer om te gooien en volledig te veranderen. Er zijn verschillende factoren die meespelen, zoals de vraag van de consument en de concurrentie met andere supermarkten.
Er zijn wel alternatieven voor de traditionele supermarkt die we in overweging kunnen nemen. Zo kunnen we producten kopen bij lokale boeren, wat kan bijdragen aan de lokale economie en een kortere voedselketen. Of we kunnen gebruik maken van online platforms voor duurzame producten, waarbij we rechtstreeks van de producent kopen.
Het einde van Jan Linders is een goede reden om ons af te vragen wat we kunnen doen om de macht van supermarkten te verminderen en te werken aan verbeteringen in de voedselketen. We moeten kritisch blijven en ons bewust worden van de keuzes die we maken als consument. Alleen op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat de voedselketen eerlijker, duurzamer en ethischer wordt voor iedereen.
Dwarsliggert
