Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Albert Heijn Gennep

Column

Column: De macht van Albert Heijn

Het einde van Jan Linders is een goede reden om ons af te vragen wat we kunnen doen om de macht van supermarkten te verminderen en te werken aan verbeteringen in de voedselketen. Lees de column van Dwarsliggert op Gennep.News.

Supermarktketen Jan Linders, een begrip in het zuiden van Nederland en zéker in Gennep, houdt op te bestaan. De meeste filialen worden omgebouwd tot winkel van marktleider Albert Heijn. Voor elf winkels wordt nog een nieuwe eigenaar gezocht.

 

 

De twee ketens hebben een deal gesloten over een samenwerking, die overigens erg veel weg heeft van een overname. Van de huidige 63 winkels van Jan Linders worden er maar liefst 52 omgebouwd tot Albert Heijn.

 

 

Supermarkt Jan Linders verdwijnt

 

 

Het donkerblauw met rood logo van Jan Linders wordt ingeruild voor het lichtblauw van de Zaanse marktleider in supermarktland. Het ombouwen moet eind volgend jaar klaar zijn. Het nieuws dat Jan Linders zal verdwijnen als zelfstandige supermarktketen is zonder twijfel triest voor degenen die deze winkel graag bezochten.

 

 

Maar het is ook een mooie gelegenheid om ons af te vragen wat de macht van supermarkten, zoals Albert Heijn, betekent voor de producenten en Jan met de pet.

 

 

Naast de macht die supermarkten hebben over de consumenten, hebben ze ook macht over de producenten. Zo kunnen supermarkten bepalen welke producten ze willen inkopen en tegen welke prijzen. Dit kan leiden tot lage prijzen voor de producenten, terwijl de supermarkten het product tegen een hogere prijs kunnen verkopen aan consumenten.

 

 

Deze machtspositie kan leiden tot lagere marges voor de producenten, wat kan leiden tot een lagere productkwaliteit of slechtere arbeidsomstandigheden op de boerderijen. Dit wordt ook wel de race to the bottom genoemd, waarbij producenten steeds lagere prijzen moeten accepteren om in de markt te blijven.

 

 

Daarnaast hebben supermarkten ook de macht om eisen te stellen aan de producenten op het gebied van duurzaamheid, dierenwelzijn en arbeidsomstandigheden. Hoewel dit in het gunstigste geval kan leiden tot verbeteringen, is het vaak zo dat de producenten gedwongen worden om deze eisen te accepteren, ongeacht hoe duurzaam of ethisch verantwoord deze zijn (klik!).

 

 

Omdat Albert Heijn en andere supermarktreuzen zoals Jumbo en Lidl veel macht hebben, is het niet zo simpel het roer om te gooien en volledig te veranderen. Er zijn verschillende factoren die meespelen, zoals de vraag van de consument en de concurrentie met andere supermarkten.

 

 

Er zijn wel alternatieven voor de traditionele supermarkt die we in overweging kunnen nemen. Zo kunnen we producten kopen bij lokale boeren, wat kan bijdragen aan de lokale economie en een kortere voedselketen. Of we kunnen gebruik maken van online platforms voor duurzame producten, waarbij we rechtstreeks van de producent kopen.

 

 

Het einde van Jan Linders is een goede reden om ons af te vragen wat we kunnen doen om de macht van supermarkten te verminderen en te werken aan verbeteringen in de voedselketen. We moeten kritisch blijven en ons bewust worden van de keuzes die we maken als consument. Alleen op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat de voedselketen eerlijker, duurzamer en ethischer wordt voor iedereen.

 

 

Dwarsliggert

 

 

Verwant

Column

Dames en heren, zet uw feesthoedjes maar op en haal het barbecuevlees tevoorschijn. Kaarsen op tafel en vuurkorven in het weiland. De vlag mag...

Gennep

Op 28 februari 2023 opende Albert Heijn Van der Laan aan het Wilhelminaplein 48 in Gennep de compleet verbouwde supermarkt. Naar schatting trok de...

Column

Onze toekomst staat op het spel. Op 15 maart zijn er Provinciale Statenverkiezingen die grote invloed hebben op ons leven en dat van onze...

Gennep

Nettorama heeft zijn zinnen gezet op de vestigingen van Jan Linders die binnenkort gesloten zullen worden. Volgens ceo Michel Mattheeuws zou de supermarktketen graag...