Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Picardie Gennep gemaaid

Column

Column: Samen verder vergroenen

Veel bermen zien er weer uit als een strak groen biljartlaken. Misschien wel netjes voor het oog, maar goed voor insecten is het niet. Het klinkt zo makkelijk: Maai mei niet. De gemeente Gennep kondigde dan wel verandering aan, toch blijkt het lastig. Lees de column van Dwarsliggert op Gennep.News.

Veel bermen zien er weer uit als een strak groen biljartlaken. Misschien wel netjes voor het oog, maar goed voor insecten is het niet. Het klinkt zo makkelijk: Maai mei niet. De gemeente Gennep kondigde dan wel verandering aan, toch blijkt het lastig. Zo is ook te zien op uit diverse foto’s die de redactie van GennepNews toegezonden kreeg.

 

 

Bermen maaien waar het gras slechts een paar centimeters hoog stond. Verschillende Gennepenaren vragen zich af wat daarvan het nut is. Zou het niet beter zijn zuiniger om te springen met zowel de kosten als de biodiversiteit? De nieuwe coalitie van gemeente Gennep is voor een gedifferentieerd ecologisch maaibeleid:

 

 

Maar we wegen wel de verkeersveiligheid en uitstraling af. Hierdoor komen we mogelijk tot frequenter (delen van het groen) maaien of tot een andersoortige inrichting.

 

 

Een aardig begin, maar moeten we niet eindelijk eens af van het netheidssyndroom, en insecten juist in deze maand een handje helpen? Het blijkt en blijft een jaarlijks terugkerend punt van ergernis bij betrokken burgers. Het hóeft echt niet moeilijk te zijn, met wat simpele aanpassingen kan het per direct beter.

 

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gennep News (@gennepnews)

 

 

Honderden gemeentes in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk en talloze tuineigenaren laten hun grasmaaier even binnen staan in mei voor de actie ‘Maai mei niet’. Gevolg: planten en bloemen komen door het gazon naar boven en bijen, kevers, vlinders en hommels hebben meer voedsel tot hun beschikking.

 

 

Waarom gebeurt het hier zo weinig? Natuurorganisaties roepen niet voor niks op om in mei even niet te maaien! Wereldwijd staat de biodiversiteit onder druk. Ja, ook de natuur in de gemeente Gennep is kwetsbaar.

 

 

De bermen zijn weer kaal

 

 

Gemeenten spelen een belangrijke rol. De komst van de Omgevingswet (1 januari 2023) geeft een kans om biodiversiteit als belangrijke omgevingswaarde te verankeren in de omgevingsvisie en het omgevingsplan. Dat lijkt de Gennepse coalitie vooralsnog aan te spreken:

 

 

Wij hechten, net als de meeste van onze inwoners, aan een groene woonomgeving.

 

 

Zo staat te lezen in het gloednieuwe coalitieakkoord ‘Samen verder bouwen’ (klik!). Er moet een omslag worden gemaakt en bewustwording is een eerste stap. Dus kom maar op, laten we samen de natuur de ruimte geven!

 

 

Dwarsliggert

 

 

Verwant

Column

Dames en heren, zet uw feesthoedjes maar op en haal het barbecuevlees tevoorschijn. Kaarsen op tafel en vuurkorven in het weiland. De vlag mag...

Column

Onze toekomst staat op het spel. Op 15 maart zijn er Provinciale Statenverkiezingen die grote invloed hebben op ons leven en dat van onze...

Carnaval

Carnaval, of zoals ze het in Limburg noemen: vastelaovend. Het feest van saamhorigheid, feestelijkheid en vooral: verbeeldingskracht! Maar dit jaar lijkt het onder druk...

Column

Voor degenen die over de N271 naar Plasmolen reizen, zijn ze onmiskenbaar: de Volkswagen T3-busjes bij het tankstation aan de Rijksweg. Ze staan er...