Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Maasbrug Flessenhals
Maasbrug Flessenhals

Column

Column: Flessenhals

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat probeert het waterprobleem onder de brug op te lossen, maar verwaarloost het smalle en gevaarlijke fietspad op de brug zelf. Ondanks de noodzaak en beschikbare fondsen, draagt Rijkswaterstaat niet bij.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil het ‘flessenhalsprobleem’ onder de brug oplossen, maar veroorzaakt daarmee juist een flessenhals op de brug zelf!

 

Terwijl de overheden druk bezig zijn om meer ruimte te creëren voor het water onder de brug, lijken ze volledig te vergeten dat fietsers bovenop de brug ook ruimte nodig hebben.

 

Het huidige fietspad is al een ware marteling: smal, hobbelig en een ware hindernisbaan voor zelfs de meest ervaren fietsers. Scholieren die dagelijks deze route trotseren, verdienen een medaille voor moed in plaats van hun eindexamendiploma.

 

Je zou denken dat met de plannen om de brug te verlengen, dit het perfecte moment zou zijn om het fietspad fatsoenlijk te verbreden. Maar nee, dat zou te makkelijk zijn. De provincies Brabant en Limburg hadden wat geld opzij gezet, maar alleen als Rijkswaterstaat ook over de brug zou komen met een bijdrage. Natuurlijk hebben zij daar nooit budget voor.

 

Normen voor fietspaden zijn er niet echt, behalve wat CROW zegt. Maar als je hun richtlijnen volgt, is dit pad gewoon te smal.

 

Elke dag maken meer dan drieduizend fietsers gebruik van de brug, en steeds meer daarvan op snelle e-bikes. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat er weer een ongeluk gebeurt.

 

Binnenkort zullen groepen fietsers die vanuit Brabant naar Gennep trappen, vast komen te zitten in een flessenhals die het pad terugbrengt van vier meter naar twee meter breed. Op een hoogte van twaalf meter!

 

Het is een triest voorbeeld van hoe overheden nieuwe problemen creëren terwijl ze de oude proberen op te lossen. Misschien moeten ze eens een dagje komen fietsen, met een schooltas en een e-bike aan hun zijde. Misschien leren ze dan wat er echt speelt, in plaats van hun papieren wereldje waar alles perfect lijkt, maar waar de realiteit levensgevaarlijk is.

 

Dwarsliggert

 

Fietspad Maasbrug blijft knelpunt

 

Verwant

Gemeente Gennep

Het Maasheggen-project in Noord-Limburg vordert goed. Er is een nieuwe projectleider, vergunningen worden aangevraagd en er zijn al kilometers heggen aangelegd. Ondanks enkele vertragingen...

Gemeente Gennep

De gemeente Gennep onderzoekt mogelijkheden voor een Islamitische begraafplaats met eeuwigdurende grafrust, maar stelt momenteel geen actieve stappen in die richting. Andere gemeenten hebben...

Gemeente Gennep

Dit artikel op Gennep.News belicht de impact van gemeentelijke riooloverstorten op de waterkwaliteit in Gennep, in het licht van Europese richtlijnen. Het benoemt tevens...

Gennep

In zorgcentrum Norbertushof in Gennep heerst fietskoorts. Bewoners doen fanatiek mee aan de Tour de Norbertushof, fietsen dagelijks en werken aan hun conditie. De...