Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Boom Brabantweg rotonde Gennep

Column

Column: Kappen

Het kappen van een boom is altijd zonde. In dit geval wordt de paardenkastanjeboom op de hoek van de Spoorstraat en de Brabantweg gekapt “om verkeersveiligheid te verbeteren.” Lees de column van Dwarliggert op Gennep.News.

De paardenkastanjeboom (Aesculus hippocastanum) is een boomsoort die afkomstig is uit het zuiden van Europa. De boom is bekend om zijn opvallende bloemen en nootachtige vruchten. De boom is vaak te vinden in parken en langs de wegen. Hij wordt gewaardeerd om zijn prachtige bladeren en sierwaarde.

 

Het kappen van een boom is altijd zonde. In dit geval wordt de paardenkastanjeboom op de hoek van de Spoorstraat en de Brabantweg gekapt “om verkeersveiligheid te verbeteren.”

 

Spoorwegje wordt fietsstraat

 

Het lijkt misschien nodig maar er zijn altijd andere oplossingen, zoals het aanpassen van de weg. Mogelijke alternatieven beschermen niet alleen de boom, maar ook het milieu.

 

De boom bestaat al langer dan het verkeersprobleem, dus waarom zou de boom moeten wijken?

 

De paardenkastanjeboom bij de rotonde in Gennep

 

De paardenkastanjeboom bij de rotonde is niet alleen gezichtsbepalend, hij kan drieduizend tot tienduizend autokilometers per jaar compenseren. Hoe groter de boom, hoe groter de voordelen. Daarnaast zorgen bomen voor koeling in de zomer, zijn het windvangers, reduceren ze verkeerslawaai en zijn het belangrijke plekken voor vogels en kleine zoogdieren.

 

Markante bomen Stationsweg blijven staan

 

Natuurlijk wordt er “gecompenseerd” door maar liefst twee nieuwe bomen te planten. Blijkbaar is het verder totaal onbelangrijk om te weten op welke locatie en welk type bomen dit zullen zijn. Hoe kunnen we vaststellen of dit een adequate compensatie is?

 

Waarom is nadenken over alternatieven die zowel verkeersveiligheid als het milieu beschermen zo moeilijk?

 

Dwarliggert

 

 

 

Verwant

Gennep

Zes minderjarige jongens zijn in Gennep gearresteerd voor een vermeende straatroof, waarbij een minderjarige slachtoffer werd van geweld en van zijn fiets werd beroofd....

Gennep

Het Interreg-project Niers-fietspad is goedgekeurd door de Interregcommissie van euregio Rijn-Maas-Noord. Het vernieuwde fietspad beoogt een betere fietservaring en toegankelijkheid voor zowel lokale fietsers...

Gemeente Gennep

Autodelen is dé oplossing voor gedeeld autogebruik, kostenbesparing en milieuvoordeel. Ontvang gratis advies en start jouw deelauto-initiatief vandaag nog! De gemeente Gennep en Trendsportal...

Gennep

Leer levensreddende vaardigheden met de EHBO Cursus Acute Zorg in de gemeente Gennep. Met een breed scala aan onderwerpen en praktijkgerichte training, bereidt deze...