Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Kienderkermis Gennep

Column

Column: Kermis in de knel

In steden en dorpen over het hele land dreigen kermissen te verdwijnen als gevolg van dalende bezoekersaantallen en stijgende kosten. Lees de nieuwe column van Dwarsliggert op Gennep.News!

De kermis is een traditie die door generaties heen is doorgegeven en voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun jeugd is. Helaas lijkt het er steeds meer op dat ook deze traditie in gevaar is.

 

In steden en dorpen over het hele land dreigen kermissen te verdwijnen als gevolg van dalende bezoekersaantallen en stijgende kosten.

 

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal kermissen in Nederland in de afgelopen twintig jaar met bijna 40% afgenomen, van 1370 in 2012 tot 830 in 2020. Dit is een alarmerende trend, die een aantal belangrijke vragen oproept. Heeft de kermis nog toekomst?

 

Recentelijk werd bekend dat de gemeente Gennep geen kermis meer kon organiseren in de kerkdorpen Heijen en Ottersum omdat de exploitanten niet meer in staat waren om winst te maken tijdens hun verblijf in het dorp. In Gennep zijn de kinderkermissen op de Markt en op het Jan Lindersplein verleden tijd.

 

In Ottersum is een groep inwoners aan de slag gegaan met het ontwikkelen van alternatieven voor de kermis. Ze hopen dat deze initiatieven een breder publiek aantrekken en de traditie van de kermis in het dorp behouden.

 

Alternatieve kermis in Ottersum?

 

In Heijen zijn de inwoners vol verwachting naar de toezegging van wethouder Janine van Hulsteijn tijdens de Zittingsavond. Zij beloofde een oplossing voor de kermis in het dorp. Men verwacht dat de kermisactiviteiten zullen plaatsvinden dit jaar.

 

De kermis is in de 19e eeuw begonnen als een religieus feest. Daarnaast had je ook de boerenkermissen waar vooral veel werd gedronken. Tegenwoordig ligt de focus vooral op attracties, maar daardoor hebben kermissen last van de concurrentie van onder andere pretparken en binnenspeeltuinen.

 

Kom ik weer terug bij de vraag: heeft de kermis een toekomst? Het antwoord lijkt een beetje complex, aangezien er verschillende factoren zijn die bijdragen aan de problemen waarmee de kermis momenteel wordt geconfronteerd.

 

Eén factor is de groeiende concurrentie van andere vormen van vermaak, zoals dagattracties en indoor speelhallen. Deze trekpleisters bieden vaak meer diversiteit en meer moderne attracties en technologie, en veel mensen kiezen ervoor om hun geld hier te besteden in plaats van op de kermis.

 

Een andere factor is de groeiende kosten voor kermisexploitanten. Veel exploitanten moeten nu meer betalen voor vergunningen, verzekeringen, brandstof, energie en andere kosten, en dit maakt het moeilijker voor hen om winst te maken.

 

Tot slot speelt ook het weer een rol. Slecht weer kan leiden tot lagere bezoekersaantallen en daarmee ook minder winst voor de exploitanten.

 

Misschien moeten kermissen meer inspelen op de veranderende opbouw en samenstelling van de samenleving. Ze kunnen bijvoorbeeld meer randactiviteiten aanbieden, zoals live muziek of foodfestivals, in plaats van alleen maar attracties. Dit zou kunnen helpen om een breder publiek aan te trekken.

 

Er zijn ook andere manieren waarop de kermis zich kan aanpassen aan de uitdagingen waarmee het wordt geconfronteerd. Zoals bijvoorbeeld samenwerkingen zoeken met andere bedrijven of organisaties, zoals pretparken of gemeenten. Of het organiseren van speciale evenementen of thema’s, zoals een ‘nostalgische kermis’ of een kermis georiënteerd op het milieu. Het thema Halloween op de Gennepse kermis lijkt al aardig aan te slaan.

 

Het is belangrijk om te realiseren dat de kermis geen onveranderlijk gegeven is, het is een dynamische en evoluerende sector. Veel kermissen in Nederland zijn al op zoek naar nieuwe manieren om hun activiteiten te verbeteren of aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

 

Hoewel de toekomst van de kermis onzeker is, is er nog hoop dat deze traditionele vorm van vermaak zich kan aanpassen aan de veranderende tijden. Het is aan de kermisexploitanten, organisatoren en gemeenten om samen te werken en creatieve oplossingen te vinden om de kermis levendig te houden voor toekomstige generaties.

 

Dwarsliggert

 

Verwant

Gennep

Leerlingen van het Elzendaalcollege in Gennep hebben gezamenlijk Het mysterie van de Phantom of the sea geschreven, een spannende thriller die zich afspeelt op...

Gennep

Toneelvereniging Matigheid en Genoegen uit Gennep brengt met Woef Side Story een nieuwe voorstelling vol emotie en sensatie, waarin een liefdesverhaal tussen twee viervoeters...

Gemeente Gennep

Een ambitieus project om de flessenhals in de Maas bij Gennep te verbreden, belooft de waterstand bij hoogwater aanzienlijk te verlagen. Met een investering...

Gennep

De Maas en Vilt Mars is een wandeltocht op 30 juni. Je kunt kiezen uit afstanden van 5 tot 50 km en starttijden variëren....