De Houtkade bezorgt Gennepenaren een houten kop! Eeuwenlang werd Gennep gekenmerkt door haar pittoreske molens, waarvan de Gennepermolen een van de meest iconische was. Veel is er niet van over, maar wat er nog is koesteren we!
Toch lijkt de horizon van deze historische stad op het punt te staan om drastisch te veranderen, met plannen voor luxe appartementen en panoramawoningen.
Is dit de toekomst die we voor Gennep willen, of raken we hiermee onze ziel kwijt?
De gemeente Gennep heeft de afgelopen jaren geprobeerd het braakliggende terrein achter de Gennepermolen te ontwikkelen. De molen maalt langzaam.
Aanzicht
In samenwerking met de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBE) zijn er ambitieuze plannen ontstaan voor luxe woningen, herenhuizen en atelierwoningen. Maar deze plannen zijn niet zonder controverse.
Terwijl de oude brandweerkazerne nu beschermd is als gemeentelijk monument, dreigt het aanzicht van Gennep verloren te gaan door de bouw van de hoge en luxe appartementen. Een petitie tegen deze ontwikkeling is door duizenden mensen ondertekend. Maar ook dat bleek geen koren op de molen.
De Facebookgroep Hart voor Gennep, bestaande uit anonieme kritische inwoners, heeft zich als een molenpaard ingezet om transparantie en inzage te krijgen in alle stukken die te maken hebben met het project Gennepermolen. Maar hun verzoek werd door de gemeente afgewezen, vanwege hun anonimiteit. Zelfs na tussenkomst van de Nationale Ombudsman kreeg de groep geen toegang tot de benodigde informatie.
Klap van de molen
De vraag die blijft hangen, is of deze ontwikkeling werkelijk in het belang is van Gennep en haar inwoners. Moeten we het verleden koesteren en behouden, of is het tijd om Gennep te laten evolueren naar een stad die zich aanpast aan de moderne behoeften van haar (nieuwe) inwoners?
Heeft de gemeente een klap van de molen gekregen? Is de bouw van luxe appartementen en panoramawoningen de juiste manier om dit te doen, of zijn er alternatieven die beter passen bij het karakter van Gennep?
Ja! Kunstenaar Mirso Bajramovic heeft bijvoorbeeld al realistische ideeën gepresenteerd voor het gebied rond de Gennepermolen, die een levendige en rustige plek creëren zonder de historische waarde van het gebied aan te tasten. Moeten we niet naar zulke alternatieven kijken, in plaats van ons erfgoed op te offeren voor kortetermijnwinsten?
Hierbij een oproep aan de gemeente om haar oren en ogen te openen. Het is hoog tijd om te luisteren naar de zorgen van de Gennepenaren, die hun stad met liefde en respect willen zien groeien en bloeien.
Het is nog niet te laat om het roer om te gooien. De gemeente Gennep heeft de kans om samen te werken met haar inwoners en experts om een alternatief plan te ontwikkelen dat zowel het historische karakter van de stad als de wensen en behoeften van haar bevolking respecteert.
Laat deze kans niet laten schieten, het is tijd om de wind in de zeilen te krijgen en vooruit te kijken, met respect voor ons verleden en optimisme voor onze toekomst.
Dwarsliggert
Foto: Frank Wouters
