Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

eikenprocessierups

Column

Column: Paintballaanpak

Ah, de zomer. Het seizoen van zon, zee, strand en… de eikenprocessierups. Terwijl we ons in zonnebrandcrème baden, verheugt de jeukende bezoeker zich al op zijn jaarlijkse invasie. En de gemeente? Die bereidt zich voor op haar jaarlijkse strijd tegen dit beestje met verfballetjes. Lees de column van Dwarsliggert op Gennep.News!

Ah, de zomer. Het seizoen van zon, zee, strand en… de eikenprocessierups. Terwijl we ons in zonnebrandcrème baden, verheugt de jeukende bezoeker zich al op zijn jaarlijkse invasie. En de gemeente Gennep? Die bereidt zich voor op haar jaarlijkse strijd tegen dit kruipende beestje met – houd je vast – verfballetjes.

 

Het bedrijf dat hier met de eer gaat strijken, heeft het allemaal goed bedacht: paintballgeweren. Ik zag het al voor me, een stoer uitziende man, gehuld in een fluorescerend hesje, gewapend met een paintballgeweer, klaar om de strijd aan te gaan tegen de onzichtbare vijand hoog in de bomen. Mijn fantasie sloeg op hol:

 

Terra Nostra, altijd klaar voor de strijd, houdt een jaarlijkse train-de-trainer-sessie, waar ze hun medewerkers klaarstomen voor de oorlog tegen de eikenprocessierups. En dit jaar had ik het geluk om een uitnodiging te ontvangen.

 

Generaal Stippelmot

 

Eenmaal aangekomen op het trainingsveld, werd ik begroet door een soort Captain Jack met een paintballgeweer in zijn hand. Het veld zelf was een bizar gezicht, vol met opblaasbare bomen en piepschuim rupsen. Het leek wel een decor voor een low-budget sciencefictionfilm of een surrealistisch kunstproject van Atelier Van Lieshout.

 

De instructeur, die zichzelf geen Captain Jack maar Generaal Stippelmot noemde, legde uit dat ze hier leerden om ’tactisch en doelgericht’ feromonen in de bomen te schieten. Ja, daar stond ik dan, in een weiland vol futuristische rekwisieten, luisterend naar een man die met een bloedserieuze blik de kunst van het paintballen op boomstammen uitlegde.

 

De hoogtepunten van de dag? Het was een nek-aan-nekrace tussen het ogenblik waarop Generaal Stippelmot zijn paintballgeweer afvuurde en schreeuwde: “Love is a battlefield!” en het moment dat hij in een vlaag van overmoed zonder beschermende kleding een door rupsen geteisterde eik te lijf ging. “Om de vijand beter te leren kennen,” verklaarde hij.

 

Het resultaat? Een middag in het Maasziekenhuis met huiduitslag en gezwollen ogen, terwijl hij vrolijk het ziekenhuispersoneel uitlegde hoe de rupsen het ‘niet persoonlijk bedoelden’. “Ze zijn gewoon erg gesteld op hun privacy,” voegde hij eraan toe, terwijl een verpleegkundige zalf op zijn uitslag smeerde.

 

Insectendisco

 

En het doel van deze missie? Het verspreiden van feromonen in de bomen om de arme mannetjesvlinders te verwarren. Die zullen opgewonden rondfladderen, aangetrokken door de geur van niet-bestaande vrouwtjes. Een soort insectendisco, met de hit van de avond: “I still haven’t found what I’m looking for” van U2.

 

Terra Nostra zweert dat deze methode geen invloed heeft op andere dieren of bomen. Slechts de mannetjes van de eikenprocessievlinder zullen de dupe zijn. John de Mol, let op! Het lijkt bijna een hilarisch scenario voor een comedyshow: een troepje verwarde en vleugellamme casanova’s, gedesillusioneerd en teleurgesteld in hun liefdesleven.

 

Maar laten we niet te hard lachen. We moeten immers nog afwachten of deze paintballaanpak ook daadwerkelijk effect heeft. Zal deze komische kermis in de zomer van 2023 de eikenprocessierups hebben verslagen? Of zullen we gebukt gaan onder koppen als:

 

“Gemeente Gennep mist schot in de roos in strijd tegen eikenprocessierups”?

 

We gaan het zien (of voelen)! Mocht je zelf getroffen worden door deze harige tiran, bezoek dan vooral de website van de gemeente Gennep. Misschien bieden ze wel een verfbalbehandeling aan huis aan?

 

Dwarsliggert

 

Verwant

Column

De column Bajes is nu te vinden op Gennep.News! Lees hoe de plannen voor de Houtkade de esthetiek van Gennep bedreigen en hoe Dwarsliggert...

Gennep

Recente Kamervragen benadrukken het belang van zwemdiploma's, met een verontrustend onderzoek dat wijst op een stijgend aantal kinderen zonder diploma bij basisschoolverlaters. De mogelijke...

Column

Er zijn tradities waar je trots op bent. Ze symboliseren wie je bent en waar je vandaan komt. En dan heb je het paradepaardje...

Gennep

Janet Renders, lokale muziektherapeute en paardencoach, debuteert met Misschien ben ik wel goed genoeg, een aangrijpende roman die de diepten van zelfontdekking verkent. Het...