Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

De Groes in Gennep

Column

Column: Schijnvertoning

In de nieuwe column van Dwarsliggert op Gennep.News wordt kritiek geuit op schijnparticipatie bij de herinrichting van het sportpark De Groes in Gennep. De overheid lijkt naar inspraak te luisteren, maar de beslissing is al genomen, en de gewone burgers hebben weinig invloed.

Daar zaten ze dan, op een doordeweekse donderdagavond in september, zo’n tachtig man sterk, ergens in Gennep. Een stelletje plaatselijke helden, bij elkaar gesprokkeld voor een avondje schijnparticipatie.

 

Wat is schijnparticipatie? Dat is wanneer de overheid doet alsof ze naar je luistert, terwijl ze eigenlijk hun eigen plannetjes al lang in hun achterkamertjes hebben gesmeed.

 

En waar ging het allemaal om? De Groes, het sportpark dat al zo lang in het hart van de stad ligt. De gemeente Gennep wil het herinrichten, en dan weet je eigenlijk al hoe laat het is.

 

Als de gemeente zegt dat ze iets willen “herinrichten,” dan is dat ambtenarentaal voor:

 

“We gaan het naar onze hand zetten en luisteren niet naar jullie gezeur!”

 

Het begon allemaal met een warm welkom van Berry Kessels, de wijkontwikkelaar die zichzelf ongetwijfeld ziet als de redder van De Groes. Vervolgens vertelde Jennis Ritter, een of andere gebiedscoördinator van de gemeente, over het “doel” van de bijeenkomst.

 

Laat me u uit de droom helpen: het doel was om de schijn van inspraak op te houden terwijl ze hun eigen zin doordrukken.

 

Belanghebbenden kregen een paar minuten om hun zegje te doen in “pitches” (bah, alleen het woord al!). Wijkplatforms, buurtbewoners, sportverenigingen en projectontwikkelaars stonden op het podium. Iedereen had zijn eigen agenda.

 

De een wilde meer groen, de ander meer woningen, en de ontwikkelaar zag eurobiljetten voor zijn ogen dansen. En wie mocht dat allemaal aanhoren?

 

Juist, het publiek, dat braaf zat te luisteren, in de wetenschap dat hun woorden hoogstwaarschijnlijk in de la zouden verdwijnen.

 

Vervolgens mochten de aanwezigen hun zegje doen op memoblaadjes. Hoe schattig! Alsof een paar gekrabbelde ideeën op een stukje papier echt het verschil gaan maken.

 

Maar goed, het gaf de schijn van inspraak, en dat is waar het om draait.

 

 

Dan komt de kers op de taart: de schets van mogelijke invulling. Buro Lubbers, een duur adviesbureau, mag ons vertellen wat er met De Groes gaat gebeuren.

 

De schets zal ongetwijfeld prachtig zijn, maar laten we niet vergeten dat het slechts een voorstel is, een leidraad voor de uiteindelijke beslissing die al lang in de maak is.

 

En wie mag die beslissing nemen? Juist, de gemeenteraad. De gekozen vertegenwoordigers van het volk. Deze lui hebben hun eigen agenda en luisteren doorgaans naar degene met de diepste zakken, niet naar de gewone burgers.

 

Dus, beste Gennepenaren, laat je niet voor de gek houden door deze schijnvertoning van inspraak.

 

De Groes zal hoogstwaarschijnlijk worden verbouwd zoals ze dat al lang van plan waren.

 

Want in dit soort zaken wint de gemeente altijd, en de gewone burgers mogen blij zijn als ze een schijnparticipatie-avond mogen bijwonen.

 

Het is een trieste, maar o zo bekende dans van de overheid: de schijn van inspraak, terwijl de beslissing al lang in beton is gegoten.

 

Dwarsliggert

 

Column: De Groes

 

Verwant

Gemeente Gennep

De spanning is eindelijk voorbij. Leerlingen van het Elzendaalcollege, Merletcollege en Metameer kunnen opgelucht ademhalen... Geslaagd? Gefeliciteerd! Stuur je foto naar redactie@Gennep.News!

Gemeente Gennep

Gennep past regels voor borden in de openbare ruimte aan. Reclameborden aan lichtmasten verdwijnen, posterboxen niet. Elke kern krijgt een plek voor aankondigingen. Nieuwe...

Gemeente Gennep

Op 20 juni beslist de Bezirksregierung Düsseldorf over het bijwerken van het Regionalplan, met plannen voor windmolens in het Reichswald. Gennep maakt bezwaar vanwege...

Gemeente Gennep

Na een periode van stilte treedt de PvdA Gennep weer naar buiten met een nieuw afdelingsbestuur. Dit bestuur heeft de opdracht gekregen om samen...