Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

schoorsteenonderzoek: De lange pijp bij de steenfabriek in Milsbeek
De lange pijp bij de steenfabriek in Milsbeek

Column

Column: Sloopkogel

Benieuwd naar de laatste inzichten van Dwarsliggert? In zijn meest recente column Sloopkogel werpt hij een kritische blik op de delicate balans tussen vooruitgang en het behoud van historische waarde. Nieuwsgierig naar de standpunten? Bekijk snel de volledige column op Gennep.News!

In Milsbeek wordt er weer eens wat onderzocht. Dit keer is het de beurt aan de schoorsteen van de voormalige steenfabriek. Een monument van industrieel verleden, nu gedegradeerd tot pion in het schaakspel van bureaucratische besluitvorming.

 

Deze kolos, opgericht in 1976 als een stille getuige van een verleden dat nu met bulldozers wordt weggevaagd, staat nog fier overeind. Maar niet voor lang, volgens de plannen.

 

Het onderzoek, besteld door project Lob van Gennep, schijnt te draaien om trillingen en de staat van het bouwwerk. Alsof we niet allang weten welk lot deze schoorsteen wacht.

 

Dat ding moet weg!

 

Waarom? Nou, omdat het een doorn in het oog is voor de bouwers van twintig peperdure villa’s die als parasieten uit de grond rijzen. Maar laten we eerlijk zijn, geen lokale starter kan daar een voet tussen de deur krijgen zonder zijn ziel én nieren aan de hoogste bieder te verkopen.

 

Het onderzoek wordt opgehemeld als een cruciale stap voor het ontwerp van een dijk tussen de Maas en de Bloemenstraat.

 

Alsof die schoorsteen het verschil gaat maken tussen droge voeten en een nat pak.

 

Maar ja, in de wereld van projectontwikkelaars en gemeenteambtenaren draait alles om de schijn van legitimiteit. Het is het toneelstukje waarvan iedereen de afloop al kent.

 

“De herontwikkeling biedt kansen,” zo blaten ze vanuit het stadhuis. Alsof het wegmoffelen van een stukje historie en karakter ooit een zegen is geweest.

 

Maaskemp

 

Ja, natuurlijk, die paar extra meters voor de Maas zullen de natuur vast goed doen. Maar wat krijgen we ervoor terug? Een stortvloed aan yuppen, forenzen, stadse gelukszoekers en ander vreemd volk zal de dorpsrust verstoren.

 

De zogenaamde voordelen: “Struinroutes,” “kwelgeulen” en de ontwikkeling van “natuurparel” Maaskemp. Als je het mij vraagt, klinkt dat gewoon als de zoveelste façade voor een stukje grondspeculatie.

 

Sloopkogel

 

De belangen van de lokale grintgraaiers en hun politieke vriendjes wegen zwaarder dan een stukje cultuurbehoud. Wie maalt er nou om een oude schoorsteen als je er een paar dikke villa’s voor terugkrijgt?

 

Zo gaat het hier dus. In de schaduw van de sloopkogel wordt er een spelletje gespeeld waarvan de uitkomst al lang en breed vaststaat.

 

En de gewone mensen van Milsbeek kijken toe terwijl hun verleden wordt vermorzeld onder de wielen van vooruitgang en winstbejag. Welkom in de gemeente Gennep!

 

Dwarsliggert

 

Verwant

Milsbeek

Op 22 mei 2024 begon het schoorsteenonderzoek bij de voormalige steenfabriek in Milsbeek, uitgevoerd door Lob van Gennep. Het onderzoek richt zich op trillingsgevoeligheid...

Gennep

Pieter Arts exposeert van 26 mei tot 30 juni schaalmodellen van regionale kerken in Museum Het Petershuis in Gennep. Op 4 juni houdt Antoine...

Gemeente Gennep

Noord-Limburg introduceert nieuwe fietsroutes langs de Maas, waar fietsers kunnen genieten van historie, natuur en religie. Met 18 routes variërend van kort tot lang,...

Column

Teleurstelling heerst in de nieuwe column van Dwarsliggert over Gennep's afwezigheid bij het klokkenluiden van Europapa. Het 'Klein' zijn wordt beschouwd als een statement...