Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

"Sport" Viswater Beheersvereniging Gennep
Viswater Beheersvereniging Gennep

Column

Column: “Sport”

De nieuwe column van Dwarsliggert bekritiseert het idee van hengelen als sport, waarbij het lijden van vissen wordt genegeerd voor menselijk vermaak. Dwarsliggert pleit voor een ethische reflectie en kleine stappen, zoals het verbieden van weerhaken en leefnetten, om het dierenleed te verminderen.

In Gennep, een plaats waar 460 mensen met een hengel naast een sloot zitten en dat “sport” noemen, begint het hengelseizoen weer. Schijnbaar is vissen hier de derde sport, volgens NOC*NSF.

 

Een hele prestatie, als je bedenkt dat het enige wat je doet is een worm aan een haak rijgen en wachten tot een arme vis hapt.

 

Hengelen een sport noemen is hetzelfde als zeggen dat zitten een Olympische discipline moet zijn.

 

Het NOC*NSF vindt blijkbaar van wel, maar ondertussen spartelt die vis aan de haak en voelt pijn en stress. Voor het gemak vergeten we maar even de worm die ook niet ongeschonden uit deze ‘wedstrijd’ komt, aangezien hij als levend aas aan de haak wordt geregen, gedoemd om te dienen als lokmiddel.

 

Je zou haast denken dat we in de middeleeuwen leven, waar we dieren martelen voor vermaak. Maar nee, we noemen het sport en geven er medailles voor. Misschien moeten we ook medailles uitreiken aan de vissen die weten te ontsnappen aan onze slinkse trucjes? Maar niet opspelden dan natuurlijk, dat zou wreed zijn!

 

Het idee dat vissen geen pijn voelen, was ooit handig voor de vissers, maar inmiddels weten we beter. Wetenschappers hebben ontdekt dat vissen pijn en stress ervaren. Dus als je een haak door hun lip of keel jaagt en ze spartelend probeert binnen te halen, is dat niet anders dan iemand aan zijn lip door de straat slepen.

 

Maar ja, het is allemaal voor de sport, toch?

 

Kleine stappen

 

Eigenlijk is het bizar dat we hier überhaupt over moeten praten. Natuurlijk zou er een verbod moeten komen op hengelsport. Maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren, want dan zitten er 460 Gennepse vissers op De Markt te protesteren met hengels en klapstoeltjes aan opblaasbare zwembadjes.

 

Nee, een totaalverbod zit er niet in. Maar we kunnen wel beginnen met het verbieden van weerhaken en leefnetten. Kleine stappen, maar ergens moet je beginnen.

 

Ondanks alle ophef blijft hengelsport populair. In Nederland zijn er ruim een half miljoen mensen die niets liever doen dan aan een sloot zitten en wachten. Tijdens corona werd het nog populairder, want ja, vissen is de perfecte manier om sociaal afstand te houden. Je hebt niemand nodig, behalve die arme vis aan je haak.

 

Dus daar zitten we dan, in Gennep en de rest van Nederland. Met onze hengels en onze haakjes, terwijl die vissen pijn lijden. Misschien is het tijd dat we eens goed nadenken over wat we “sport” noemen en of het leed van dieren echt nodig is voor ons vermaak.

 

Maar goed, zoals altijd zal er wel weer niets veranderen en blijven we met z’n allen aan de waterkant zitten. Wachtend op die ene beet, terwijl we negeren dat de echte slachtoffers onder water zwemmen.

 

Dwarsliggert

 

Verwant

Gemeente Gennep

De spanning is eindelijk voorbij. Leerlingen van het Elzendaalcollege, Merletcollege en Metameer kunnen opgelucht ademhalen... Geslaagd? Gefeliciteerd! Stuur je foto naar redactie@Gennep.News!

Gemeente Gennep

Gennep past regels voor borden in de openbare ruimte aan. Reclameborden aan lichtmasten verdwijnen, posterboxen niet. Elke kern krijgt een plek voor aankondigingen. Nieuwe...

Gemeente Gennep

Op 20 juni beslist de Bezirksregierung Düsseldorf over het bijwerken van het Regionalplan, met plannen voor windmolens in het Reichswald. Gennep maakt bezwaar vanwege...

Gemeente Gennep

Na een periode van stilte treedt de PvdA Gennep weer naar buiten met een nieuw afdelingsbestuur. Dit bestuur heeft de opdracht gekregen om samen...