Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Column: Start nu voor starters

De huizenmarkt in Gennep en de rest van Noord-Limburg blijft een groot probleem voor starters die op zoek zijn naar een betaalbare woning. Hoewel de gemiddelde verkoopprijzen in de regio zijn gedaald, blijven ze nog steeds onbetaalbaar voor veel jongeren.

 

 

De stijgende hypotheekrente en andere woonlasten maken het voor hen onmogelijk om een geschikt huis te vinden.

 

 

Wat doet de gemeente Gennep om deze situatie aan te pakken? Helaas, niets. In plaats daarvan wordt er alleen maar gebouwd voor senioren, terwijl jongeren terecht klagen dat er geen geschikte woningen voor hen beschikbaar zijn. Dit leidt tot een woningnood voor starters in Gennep en andere delen van Noord-Limburg.

 

 

Vertrekken

 

 

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze situatie ook een risico vormt voor vergrijzing in de regio, aangezien jongeren zonder een geschikte woning waarschijnlijk zullen vertrekken uit de gemeente.

 

 

De gemeente Gennep moet actie ondernemen om de woningnood voor starters aan te pakken. Dit kan door het creëren van nieuwe woningbouwprojecten specifiek voor jongeren, het verminderen van de verkoopprijzen of andere woonlasten voor deze groep, het aanleggen van een park met tiny houses, een flat of woonwijk met betaalbare huizen en ook niet onbelangrijk: het aanpakken van huisjesmelkers.

 

 

De gemeente Gennep moet nu echt eens een harde aanpak implementeren tegen huisjesmelkers die profiteren van de woningnood. Het is onacceptabel dat er mensen zijn die hun eigen portemonnee vullen ten koste van de droom van jongeren om een eigen huis te hebben.

 

 

Huisjesmelken in Heijen

 

 

Eén-slaapkamerflats

 

 

Eén-slaapkamerflats kunnen ook een oplossing zijn voor de woningnood, voor zowel starters als ouderen. Deze woningen zijn vaak compact en efficiënt, waardoor ze een betaalbare optie kunnen zijn voor mensen met een beperkt budget. Daarnaast zijn ze vaak gemakkelijk te onderhouden en zijn ze geschikt voor mensen die geen grote woning nodig hebben.

 

 

Voor starters, zoals jonge stellen, kunnen een-slaapkamerflats een betaalbare optie zijn om een eigen huis te kopen of te huren. Ze zijn vaak goedkoper dan grotere woningen en bieden voldoende ruimte voor een eerste huis.

 

 

Voor ouderen kunnen een-slaapkamerflats een geschikte optie zijn omdat ze meestal kleiner zijn en gemakkelijker te onderhouden zijn. Ook kunnen ze ideaal zijn voor ouderen die willen verhuizen naar een kleiner huis, waardoor er doorstroming ontstaat op de woningmarkt.

 

 

Aanpakken

 

 

Als de gemeente Gennep snel aan de slag gaat met deze oplossingen, zou dit op zijn minst helpen de starters en jongeren in staat te stellen een eigen huis te kopen (of te huren) in een betaalbare prijsklasse. Hierdoor zouden jongeren niet gedwongen worden om de gemeente te verlaten, maar zouden zij de kans hebben om te blijven wonen in de regio waar zij opgegroeid zijn en waar zij een band mee hebben.

 

 

Het aanpakken van de woningnood voor starters is niet alleen in het belang is van de individuele starters, maar ook in het belang van de gemeente Gennep. Wanneer jongeren vertrekken uit de gemeente omdat er geen geschikte woningen beschikbaar zijn, kan dit leiden tot een afname van de bevolking en een afname van de economische activiteit in de gemeente.

 

 

Het is tijd voor de gemeente Gennep om te handelen en een einde te maken aan deze onacceptabele situatie. De jongeren in de gemeente verdienen beter, beter laat dan nooit! Er zijn genoeg oplossingen beschikbaar, nu is het tijd om ze ook daadwerkelijk toe te passen.

 

 

Dwarsliggert

 

 

Reacties