Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

vuurwerkverbod gemeente Gennep

Column

Column: Wat vuurwerk verknalt

In Gennep mag tijdens de komende jaarwisseling weer vuurwerk worden afgestoken, na een aantal jaren waarin dit verboden was vanwege de coronacrisis. Lees de column van Dwarsliggert op Gennep.News.

In Gennep mag tijdens de komende jaarwisseling weer vuurwerk worden afgestoken, na een aantal jaren waarin dit verboden was vanwege de coronacrisis. Hoewel een meerderheid van de gemeenteraad daarvoor vóór een algeheel vuurwerkverbod was, is dat plan helaas nooit werkelijkheid geworden.

 

 

Het is teleurstellend dat de gemeente Gennep zo’n slappe en laffe houding heeft. In 2020 was Gennep vooruitstrevend en werden er eindelijk maatregelen genomen om het feest der vernieling te verbieden. Helaas is daar nu niks meer van over.

 

 

Twaalf andere gemeenten in Nederland, waaronder Mook & Middelaar en Nijmegen, hebben voor de komende jaarwisseling wel een algeheel vuurwerkverbod afgekondigd vanwege de overlast, materiële schade, letsel en milieuvervuiling die vuurwerk kan veroorzaken. In die gemeenten is alleen fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten, toegestaan.

 

 

Mensen die toch graag vuurwerk willen afsteken, kunnen daarom naar Gennep afreizen om hier hun hart op te halen.

 

 

Politici zijn vaak bang om maatregelen te nemen omdat ze niet weten hoe ze die moeten handhaven. Dit kost namelijk geld en mankracht. Toch laten ze met oud en nieuw de boel vernielen door vuurwerk af te laten steken, dat is ook niet gratis.

 

 

Op 1 januari ziet Gennep er meestal niet best uit. Vernielingen, smeulende puinhopen en een laag giftige rotzooi onder een dikke mist. Als je je dit voorstelt, vraag je je dan eens af of een verbod op vuurwerk kan bijdragen aan een veiliger en gezonder leefklimaat?

 

 

Auto verwoest met zwaar vuurwerk

 

 

Het afsteken van vuurwerk kan leiden tot vervelende situaties voor dieren, vooral voor huisdieren die bang kunnen worden van het geluid. Het leidt ook tot lucht- en milieuverontreiniging, en kan gevaarlijk zijn voor mensen, vooral voor kinderen en jongeren die niet goed weten hoe ze op een veilige manier met vuurwerk om moeten gaan.

 

 

Het is nu tijd om opnieuw te kijken naar de mogelijkheid om een verbod in te stellen in Gennep, zodat we de overlast, schade, letsel en milieuvervuiling kunnen verminderen en de veiligheid van mensen en dieren kunnen verbeteren.

 

 

Laat ons het afsteken van vuurwerk achter ons laten en andere manieren vinden om de jaarwisseling te vieren.

 

 

Dwarsliggert

 

 

Verwant

Column

Dames en heren, zet uw feesthoedjes maar op en haal het barbecuevlees tevoorschijn. Kaarsen op tafel en vuurkorven in het weiland. De vlag mag...

Gennep

Op zaterdag 13 maart heeft de kringloop- en outletwinkel in Gennep haar deuren definitief gesloten. Het team heeft de afgelopen jaren met veel plezier...

Sport

Het is een verrassing van formaat: ARBO Rotterdam FAST, dat nagenoeg puntloos onderaan de ranglijst bungelt in de eredivisie, heeft zich geplaatst voor de...

Gennep

Drie personen in zwarte kleding hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een gewaagde inbraak gepleegd bij juwelier Van Arensbergen in Gennep. Om...