Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Zwempel Gennep zwembad kerk
Zwempel Gennep zwembad kerk

Column

Column: Zwempel

De nieuwe column van Dwarsliggert op Gennep.News verkent het opvallende idee om een verlaten kerk in de gemeente Gennep om te vormen tot een zwembad, als creatieve oplossing voor zowel de financiële strijd van Pica Mare als de leegstand van kerken.

In de gemeente Gennep waar de kerk altijd in het midden staat, zelfs als deze leegstaat, staat zwembad Pica Mare voor een financiële zeeslag. Renovatie? Te duur. Herbouw? Nog prijziger.

 

Terwijl de lokale bevolking met de armen over elkaar peinst over een toekomst zonder zwembad, bereikt ons vanuit Heerlen een idee dat zelfs de grootste cynicus aan het twijfelen brengt.

 

Stel je voor, beste Gennepenaren, een zwembad in de kerk!

 

Jawel, een kerk. In Heerlen schijnen ze het al helemaal voor zich te zien. De lokale wethouder, Jordy Clemens, raakt er zelfs van in vervoering en spreekt over “tegen de stroom in zwemmen.”

 

Een zwembad in een leegstaand rijksmonument! Een onconventioneel idee dat mogelijk redding kan brengen voor zowel de kerk als het zwembad. Hier kunnen we niet alleen zwemmen maar ook stiekem over water lopen.

 

Zwempel, zwemmen in de tempel!

 

Ik zie het al voor me: de pastoor die zich klaarmaakt voor een duik, zijn zwembroek strategisch verborgen onder zijn plechtige toga. Na de dienst bergt hij zijn toga op in een kluisje met een muntje uit het collectezakje, alvorens zich over te geven aan een verkwikkende duik in het gewijde water.

 

Maar laten we even serieus overwegen. Gennep voldoet aan alle criteria. Het bad van Pica Mare is over een tijdje net zo leeg als de meeste kerken in deze gemeente.

 

Wat als we van de nood een deugd maken?

 

Laten we de ontkerkelijking van Gennep omarmen en de Sint Martinuskerk omtoveren tot het meest ongebruikelijke, maar geniale zwemparadijs dat Limburg ooit heeft gezien. “Ik ben er(voor)!

 

Een zwembad in een kerk lijkt op het eerste gezicht absurd, maar in de kruising van deze twee ogenschijnlijk verschillende werelden kunnen we wellicht een unieke harmonie ontdekken. Zowel kerken als zwembaden hebben het potentieel om een gevoel van gemeenschap te smeden. Water vervult hierbij een rol van zuivering.

 

In de kerk deel je het geloof, terwijl in het zwembad de verbondenheid ontstaat door het delen van douches, de sauna en het bubbelbad. Voor de badmeester is het zwembadreglement vaak vergelijkbaar met een bijbel. En wie weet, wellicht ontdekken we er verkoeling voor zowel lichaam als geest.

 

Natuurlijk, er zullen uitdagingen zijn. Maar misschien wordt het wel een soort spirituele ervaring, een duik in het wijwater. Stel je voor, een bommetje onder de glas-in-loodramen, met het gevoel dat je wordt bekeken en toegejuicht door de heiligen boven je.

 

Misschien wordt het wel een plek van verzoening, waar je tot inkeer komt en belooft nooit meer te spieken tijdens het schoolzwemmen.

 

We gaan onze kerken redden van de vergetelheid en Pica Mare behoeden voor zijn onvermijdelijke lot. Een zwembad in een kerk, het klinkt gek genoeg om het te laten werken. Wie had gedacht dat er ooit meer gelachen zou worden in de kerk dan tijdens de preek? Amen!

 

Dwarsliggert

 

Verwant

Gemeente Gennep

Een ambitieus project om de flessenhals in de Maas bij Gennep te verbreden, belooft de waterstand bij hoogwater aanzienlijk te verlagen. Met een investering...

Gennep

Op een terras in Gennep ontmoette Gerri van GennepNews Puck, een geslaagde studente met grote dromen. Terwijl veel tieners influencer willen worden, kiest zij...

Column

Pulp, de nieuwe column van Dwarsliggert op Gennep.News bekritiseert Van Munster Recyclers voor slechte papierinzameling in Gennep, met onopgehaald oud papier dat de straten...

Gemeente Gennep

Feest, drie scholen in de regio Gennep vieren succesvolle examenuitslagen. Elzendaalcollege, Merletcollege en Metameer verwelkomen geslaagden feestelijk. Trots en vreugde overheersen. Diploma-uitreikingen volgen binnenkort.