Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Het Heijense Bos

Column

Column: Bosvisie

Het Heijense Bos is een natuurgebied dat eigendom is van de gemeente Gennep. Inwoners van Heijen verzetten zich tevergeefs tegen industriële ontwikkelingen in het dorp. Waarom zetten we behoud van het bos daar niet tegenover? Het volledige artikel lees je op Gennep.News.

Het Heijense Bos – hoewel buren met bijna dezelfde naam, niet te verwarren met Het Heijderbos van Center Parcs – is een natuurgebied dat eigendom is van de gemeente Gennep. De 130 hectare aan bos liggen op een rivierduin ten oosten van de Maas.

 

 

Het Heijense Bos

 

 

Bossen maken de aarde en het klimaat leefbaar en stimuleren biodiversiteit. Toch blijven we ze op grote schaal vernietigen. Het Heijense Bos bleef eeuwenlang ongeschonden, tot de rondweg om Gennep (N271) erdoorheen moest. En daarna de snelweg A77 en toen kwam het vakantiepark van Center Parcs.

 

 

Van de N271, A77 en Het Heijderbos hebben we ook wel plezier. Maar gelukkig is er desondanks nog veel Heijens bos overgebleven: wandelpaden, fietspaden, ruiterpaden, de Drie Vijvers, de restanten van een oude Maasarm, de stuifduin. Naast loof- en naaldhout bomen leven er ook diverse bijzondere waterplanten en amfibieën.

 

 

Laten we verstandig zijn en dat zo houden!

 

 

Inwoners van Heijen verzetten zich tevergeefs tegen industriële ontwikkelingen in het dorp. De industriehaven wordt uiteindelijk toch uitgebreid. De verdozing met XXL-distributiecentra is al een feit. Waarom zetten we behoud van het Het Heijense Bos daar niet tegenover?

 

 

Voordelen

 

 

Elke euro die we in bossen steken, betaalt zich op meerdere manieren terug. Bewoners en toeristen zoeken graag de rust en de natuur op. We willen kinderen stimuleren lekker naar buiten te gaan, in plaats van binnen achter een scherm te zitten.

 

 

Naast de CO2 die bosgebied uit de lucht haalt, brengt het allerlei andere voordelen met zich mee. Denk aan de klimaatdoelen, biodiversiteit, recreatie en de kwaliteit van onze leefomgeving. Bossen houden water goed vast, produceren voedsel, zorgen voor verkoeling, én zijn gewoon heel mooi.

 

 

In Gennep staat duurzaamheid hoog op de agenda, maar zoals de gemeente het zelf zegt: “De burger is onze opdrachtgever.” Dus raadsleden van gemeente Gennep en inwoners van Heijen; pak de groene handschoen op: Het Heijense Bos moet bos blijven. Geen grootschalige kap, geen veranderingen van bestemming. Elke vierkante meter moet worden beschermd tegen bebouwing. Niet voor een bepaalde periode, maar tot in lengte van dagen!

 

 

Wie kan daar nou tegen zijn?

 

 

Dwarsliggert

 

 

Bomen, bomen, bomen én bomen

 

 

Verwant

Gennep

Vroeg uit de veren, een stevig ontbijt, de laarzen aan en op naar de plek waar gestart wordt met de schoonmaak in de natuur....

Column

Dames en heren, zet uw feesthoedjes maar op en haal het barbecuevlees tevoorschijn. Kaarsen op tafel en vuurkorven in het weiland. De vlag mag...

Gemeente Gennep

De gemeente Gennep organiseert op 20 maart een bijeenkomst over de ontwikkeling van de Maaskemp. Dit gebied omvat de uiterwaarden van de Maas tussen...

Politiek

Stephan Satijn, lid van de VVD, bezocht Gennep in het kader van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. Tijdens deze verkiezingen zijn belangrijke onderwerpen...