Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Hoera, de school is open!

Elzendaalcollege Gennep en Boxmeer meldt verheugd: ‘Op dinsdag 2 juni gaat de school weer open!’ Het is hoera en help. Vanuit de school en de leerlingen. Hoe gaan zij dit inrichten met in acht nemen van de maatregelen in deze periode van onderwijs op afstand en wat betekent dit voor de leerlingen en hun docenten?

 

 

Het eerste goede bericht komt van conrector Paul Roemer van het Elzendaalcollege Gennep in deze coronatijd:

 

 

We zijn geen leerlingen kwijt, niemand uit het oog verloren.

 

 

Locatie Gennep heeft ook in deze moeilijke periode contact met zijn leerlingen weten te behouden, mede dankzij de inzet van ouders. En heeft de afgelopen maanden twee klassen operationeel weten te houden voor leerlingen waarvoor het niet mogelijk was alleen op afstand, digitaal, onderwijs te volgen. Paul Roemer:

 

 

Wij zijn, naast onderbouw HAVO, vooral een WMBO, praktijklessen en dat gebeurt samen op school.

 

 

De leerlingen missen de gezamenlijke lessen. Elzendaal Boxmeer, ook veel bezocht door jongeren uit de gemeente Gennep, heeft naast WMBO T een volledige HAVO en VWO opleiding in huis en leerlingen scoren meerdere plustekens in het thuiswerken, digitaal onderwijs op afstand.

 

 

Zouden skills om deel te kunnen nemen aan het HAVO en zeker het VWO juist de talenten kunnen zijn om wellicht met minder (fysieke) begeleiding door te kunnen stomen in de opleiding? WMBO leerlingen zijn beslist niet minder in hun talenten, maar verlangen een andere, in het onderwijs, benadering. In de praktijk. Locatiedirecteur Elzendaal Gennep, Sjaak Simons:

 

 

We willen geen etiketjes plakken, WMBO, HAVO leerlingen.

 

 

Ze willen scholieren onderwijs op maat bieden. En dat lukt hen. Vaak zien zij verrassende vaardigheden bij hun kinderen ongeacht hun opleidingsniveau. En ook bij hun docenten. Sjaak Simons:

 

 

Bij de eerste briefing over onderwijs in coronatijd kwamen docenten met letterlijk de camera op hun schouder hun ideeën voor hun leerlingen presenteren.

 

 

 

 

Ook Marsmans, rector Elzendaalcollege voor zowel Gennep als Boxmeer, benadrukt dat er voor hem geen wezenlijk verschil in WMBO en HAVO, VWO is. Allebei de locaties zijn hem even lief. Het gaat om het naar boven halen van de kwaliteiten van de leerlingen, op welk niveau dan ook:

 

 

Docenten zijn duizendpoten, als een spin in het web, die telkens weer nieuwe invalswegen bedenken. Ook voor 2 juni wanneer de scholen weer voorzichtig aan open mogen.

 

 

Voor Elzendaal Gennep en Boxmeer gelden volgens de richtlijnen van het RIVM vanaf dinsdag instructies met eenrichtingsverkeer, handhygiëne en extra school- en klassenregels. Ondersteund door een instructiefilmpje voor leerlingen.

 

 

Beelden werken voor iedereen.

 

 

 

 

Op locatie Gennep en in de onderbouw van Boxmeer kunnen leerlingen een paar keer per week naar de les komen. Een klas van zo’n 25 leerlingen gaat opgedeeld worden in groepen van 9 à 10 leerlingen in contacturen met hun eigen docent, zeer gewenst, in een eigen klaslokaal. In de ochtenden. In de middagen gaat men verder met de elektronische leeromgeving (ELO).

 

 

De opgebouwde expertise van onderwijs op afstand moet doorgaan, voor aanvulling op de voorzichtig openstelling van de voortgezet onderwijs scholen, maar ook voor als onverhoopt mocht blijken dat terug naar af, lockdown, nodig blijkt.

 

 

Bovenbouw HAVO en VWO werkt niet meer in homogene klassen maar in clusters, naar gelang het profiel met daarin gekozen vakken. En gaat voornamelijk digitaal verder met lesopdrachten en beeldbellen met de groep met docent en mentor. Maar er zijn ook, waar nodig, contacturen. Werk aan de winkel dus.

 

 

En wat met uitspraken van de rector van het Montessori College Nijmegen in De Gelderlander (klik!). Wat kunnen we doen voor onze jongeren. Zij maakt zich zorgen over haar populatie. Zij lijken binnen de risicoroepen een heel kwetsbare groep te zijn. En zich af vraagt of een anderhalvemeterschool wel gaat werken, zijn jongeren nog te vangen zijn in die schoolstructuur. Strookt die met wat van belang is voor hun levensfase; samenhangen?

 

 

Sommigen vermoeden dat de fietstocht retour school misschien wel het interessantste van de dag is. Sjaak Simons denkt door het openen van de deuren van zijn school naast het bekijken van schermpjes aan de daadwerkelijke behoefte van ‘elkaar in de ogen kijken, lachen, contact maken’ te kunnen voldoen, ook met de richtlijnen. Open met de scholen. Elkaar zien.

 

 

Zowel Genneps locatiedirecteur Simons als algeheel rector Marsmans verklaren onafhankelijk van elkaar blij te zijn zich niet in de problematiek van een stad als Amsterdam te bevinden. Zij vertegenwoordigen een klein stedelijk gebied waarin, naar het schijnt, de lijnen kort zijn en wederzijdse contacten van belang. Het lijkt dat het werkt. Wie had dat kunnen denken, leerlingen die roepen:

 

 

Hoera weer naar school!

 

 

Hun docenten wisten dat al die tijd al.

 

 

Reacties