Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Limburg risicogebied voor Duitsers

De Duitse regering beschouwt Limburg vanaf nu ook als risicogebied. Dat betekent dat in Nederland alleen de provincie Zeeland nog als veilig geldt voor Duitsers. Alle niet-noodzakelijke reizen worden sterk afgeraden.

 

 

Boodschappen doen en tanken

 

 

Nederlanders die net over de grens in Noordrijn-Westfalen boodschappen willen doen of tanken hoeven zich echter niet meer te melden in de plaats die ze bezoeken. Ze mogen tot 24 uur in een plaats verblijven zonder meldplicht. Die regel geldt tot zeker 1 november.

 

 

Corona

 

 

In Duitsland moeten mensen die het land binnenkomen vanuit risicogebieden (heel Nederland, met uitzondering van de provincie Zeeland) in de regel 14 dagen in huiselijke quarantaine verblijven. De details van de uitvoering en de uitzonderingen worden bepaald door de deelstaten, voor de andere deelstaten verwijzen wij naar de desbetreffende websites.

 

 

Bezoek vanuit Nederland aan Noordrijn-Westfalen (NRW)

 

 

In principe heeft iedereen die NRWn binnenkomt vanuit een risicogebied de plicht heeft om zich te melden bij de verantwoordelijke gezondheidsautoriteit. Deze melding kan schriftelijk, digitaal of telefonisch worden gedaan. Sinds 7 oktober is de meldplicht vereenvoudigd: grenspendelaars en familieleden die om familieredenen de grens oversteken, moeten zich bij binnenkomst vanuit een risicogebied bij de verantwoordelijke lokale gezondheidsdienst melden. Personen die om deze twee redenen regelmatig naar een risicogebied reizen of die vanuit een risicogebied Noord-Rijnland-Westfalen binnenkomen, hoeven dit voortaan maar één keer te melden.

 

 

Voor korte verblijven tot 24 uur (bijvoorbeeld voor boodschappen en tanken) is de meldplicht bij het de lokale gezondheidsautoriteit met ingang van 7 oktober afgeschaft. Als er geen Covid-19 symptomen zijn, zijn in NRW de volgende redenen vrijgesteld van de quarantaineverplichting bij terugkeer uit een risicogebied:

  • Grenspendelaars: Grenspendelaars kunnen tot 5 dagen naar een risicogebied reizen om dwingende beroepsredenen of om onderwijsredenen, of als zij uit een risicogebied komen, NRW binnenkomen.
  • Schoolbezoek: kinderen die in Nederland naar school gaan en dagelijks weer terug naar huis gaan in Duitsland.
  • Familiaire redenen: Je kunt maximaal drie dagen naar een risicogebied of vanuit een risicogebied naar NRW reizen om speciale sociale of familiaire redenen (bijvoorbeeld gedeelde voogdij, bezoek van levenspartners, eerste- en tweedegraads familieleden).
  • Dringende medische behandeling: Ook tot 3 dagen.
  • Bijstand of verzorging van personen die verzorging of bijstand nodig hebben, opvang/verzorging van kinderen: Ook tot drie dagen.
  • Begrafenissen en crematies, deelname aan burgerlijke of religieuze huwelijken: Ook tot drie dagen.
  • Korte verblijven: Tot 24 uur kan men in het kader van het zogenaamde klein grensverkeer (bijv. boodschappen en tanken) naar een risicogebied reizen of vanuit een risicogebied Noord-Rijnland-Westfalen binnenkomen.
  • De quarantaineverordening is niet van toepassing bij doorreis door NRW (zonder overnachtingen).

 

 

Daarnaast is de quarantaineverplichting niet van toepassing als er een negatieve coronatest is, die niet meer dan 48 uur voor binnenkomst is uitgevoerd. Een test kan ook in Duitsland worden gedaan. De quarantaineregels moeten echter worden nageleefd totdat het testresultaat beschikbaar is. Reizigers die terugkeren uit risicogebieden kunnen zich momenteel gratis laten testen op het coronavirus op vier luchthavens in NRW. Het testresultaat kan meestal binnen drie dagen online worden bekeken.

 

 

Als je niet onder de bovenstaande uitzonderingen op de quarantaineverplichting valt (kort verblijf, grenspendelaars, studenten, bepaalde familiebezoeken, enz.), moet je in quarantaine. Het kan nuttig zijn voor grensarbeiders om een verklaring van hun werkgever te hebben dat zij in Duitsland werken. Dit voorkomt wachttijden tijdens een eventuele grenscontrole.

 

 

Reacties