Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Laatste reis voor Everardus Huisman

Onder redelijke grote belangstelling is vanmiddag in Gennep em. deken Everardus Huisman na een plechtige uitvaartmis in zijn geliefde Martinuskerk naar zijn laatste rustplaats aan de voet van de oude Martinustoren gebracht.

 

 

Door: Frans Thonen

 

 

De verwachting dat heel veel mensen de laatste eer wilden bewijzen aan de 93-jarige pastoor-deken kwam misschien door het gure weer niet helemaal uit. Het middenschip was goed bezet maar veel banken in de zijbeuken waren leeg. En ook langs de route van de kerk naar de oude begraafplaats bij de Martinustoren lieten zich maar weinig mensen zien.

 

 

De uitvaartmis geleid door deken Smeets, pastoor Kessels en vicaris Franssen was sober en strak en zonder sprekers met uitzondering van Vicaris Franssen en Sonja Huisman.

 

 

Zo wilde pastoor-deken Huisman het.

 

 

Maakte pastoor Kessels bekend.

 

 

Want hij wilde niet dat sprekers hem de hemel in zouden prijzen.

 

 

Dat hoefde eigenlijk ook niet want zoals Everardus Huisman tijdens het aardse leven zijn leven richtte op God, de kerk en er zoveel mogelijk voor de ander wilde zijn, is hij nu als we pastoor Kessels mogen geloven al in de hemel. Daarmee blijft ook na zijn overlijden de spreuk

 

 

‘Ik ben er’

 

 

helemaal op Huisman van toepassing.

 

 

Vicaris Franssen liet aan het eind van de mis namens bisdom Roermond weten dat velen door het enthousiasme en de frisse inbreng van Huisman bemoedigd en geïnspireerd zijn. Sonja Huisman, die Everardus Huisman als heeroom moest aanspreken, vertelde dat Huisman zich vaak eenzaam voelde. Ter verduidelijking las zij het laatste hoofdstuk

 

 

‘Ik ben dankbaar’

 

 

voor uit het boek ‘Mijn jawoord’. In dit boek dat twee maanden geleden is uitgebracht heeft Truus Hopmans uit Ottersum de levensverhalen van Everardus Huisman opgetekend.

 

 

Hierna bracht het St. Martinusgilde voor de kerk de laatste groet en zette de uitvaartstoet voorafgegaan door harmonie Unitas et Fidelitas zich in beweging richting de rk begraafplaats bij de Martinustoren. Via de Zuidoostwal, Nieuwstraat, stukje Zandstraat, de Markt (waar de vlaggen halfstok hingen) en de Torenstraat kwam de stoet geflankeerd door leden van de Gennepse carnavalsvereniging Bombakkes aan bij de oude Martinustoren. Daar kon iedereen na een korte plechtigheid op persoonlijke wijze afscheid nemen van de priester die zijn hart verpand had aan Gennep.

 

 

Deken Huisman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties