Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Ganapja

Foto

Ganapja voor Molenstichting Gennep

Op zaterdag 28 juli 2018 ontving de Molenstichting Gennep de gemeentelijke onderscheiding, de Ganapja. Reden daarvoor is de inzet van de stichting om de drie beeldbepalende molens in gemeente Gennep in stand te houden, dankzij grote betrokkenheid van de zeven vrijwillige molenaars en het bestuur dat zorgt voor evenwicht in financiën en onderhoud.

 

 

Fotoverslag door Jan Tomasila van GennepNews:

 

 

https://www.facebook.com/pg/GennepNews/photos/?tab=album&album_id=2163164540593453

 

 

Het bestuur en de vrijwillige molenaars van de Molenstichting hebben met hun enorme inzet een substantiële bijdrage geleverd aan de instandhouding van het Genneps cultureel erfgoed.

 

 

 

 

Molenstichting Gennep

 

 

In de afgelopen 20 jaar hebben zij ervoor gezorgd dat de drie molens in Gennep (De Reus), Ven-Zelderheide (Rust na Arbeid) en Heijen (Gerarda) er prachtig bij staan. De molenaars voeren allerlei klein en groot onderhoud uit aan de molens. Molenaar Harry Kaak is officieel instructeur en heeft vele molenaars opgeleid. Zo houden zij het ambacht in leven.

 

 

De drie molens draaien op vaste tijdstippen en zijn toegankelijk voor publiek. Scholen, verenigingen en voorbijgangers krijgen er rondleidingen en voor de kinderen is er altijd een kleurplaat en een zakje zelf gezeefd meel. Gemeente Gennep waardeert het werk van de Molenstichting zeer en bekroont dit met het uitreiken van de Ganapja.

 

 

Unesco

 

 

In 2017 is het beroep molenaar toegevoegd aan de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij Unesco. Unesco stelt dat molens en de molenaars een belangrijke sociale en culturele rol in de Nederlandse samenleving spelen en een iconische waarde hebben. Daar sluit gemeente Gennep zich volledig bij aan.

 

 

De Ganapja

 

 

De gemeentelijke onderscheiding ‘De Ganapja’ kan zowel worden toegekend voor langdurige inzet als voor een eenmalige intensieve inspanning. Iedereen kan een persoon of organisatie voordragen bij de gemeente. Bij de onderscheiding hoort een beeld, dat gemaakt is door keramist Ger Franssen uit Heijen, waarin twee mensen zien zijn die elkaar ondersteunen. Tevens hoort er een oorkonde bij.

 

 

Ganapja

 

 

Molenstichting Gennep bevindt zich in goed gezelschap. De hoogste gemeentelijke onderscheiding werd eerder toegekend aan onder anderen Martien Janssen van Stichting Vluchtelingenzorg Gennep e.o., De Regiegroep 400 jaar stadhuis Gennep, Deken Huisman, Harm Teunissen, Revue Gennep, Mariet Hoesen van het Rode Kruis en voormalig stadsgids Piet Poelen uit Milsbeek.

 

 

https://www.facebook.com/gemeentegennep/posts/2065297130168587

 

 

Verwant

Gennep

Nol van Est, een icoon van D66 in Gennep, is op bijna 80-jarige leeftijd overleden. Als grondlegger van de partij in de regio, diende...

Gennep

In Gennep wordt inclusief onderwijs een realiteit met groen licht voor nieuwe lokalen bij het Kind Expertise Centrum Ganapja. Bezorgdheid over financiële haalbaarheid blijft,...

Ganapja

Op 30 december ontving het bestuur van Genneps Gewiekste de Ganapja, een gemeentelijke onderscheiding, voor hun vierjarige toewijding aan het bloeiende evenement. Het beeldje,...

Column

De gemeente sleept zich door een kostbare renovatie in een financieel moeras, waar de tegenstelling tussen ambtelijke luxe en financiële problemen voor burgers scherp...