Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Janine van Hulsteijn
Janine van Hulsteijn Glasvezel Gennep

Glasvezel

“Husselen en hosselen” met leges glasvezel

Gemeente Gennep is nu al tegen de lamp gelopen met de kosten voor de aanleg van glasvezel. De gemeenteraad gaat akkoord met een aanpassing van de legesverordening om “een voortvarende aanleg” niet in de weg te staan. Meer info op www.Gennep.News.

Er zit nog geen schop in de grond, toch is de gemeente Gennep al tegen de lamp gelopen met de kosten voor de aanleg van glasvezel. De gemeenteraad gaat akkoord met een aanpassing van de legesverordening om “een voortvarende aanleg” niet in de weg te staan. Het gaat om € 2,50 per aan te leggen meter.

 

 

Snel internet

 

 

100% Glasvezel voor gemeente Gennep

 

 

Gennep wil snel starten met de aanleg van glasvezel. Met zo’n netwerk is snel internet mogelijk, ook in panden die ver buiten de bebouwde kom liggen. Daarvoor moest minimaal 35 procent van alle huishoudens zich aanmelden. Die ondergrens werd eind vorig jaar niet gehaald. Toch was er één bedrijf dat het netwerk aan zou willen leggen. Maar dat bedrijf hikt nu tegen de hoge kosten van de leges aan.

 

 

170 kilometer kabel

 

 

Volgens CDA-fractievoorzitter Jaques van Bergen is het niet de bedoeling dat hij de 170 kilometer kabel zelf gaat ingraven. Ook wil hij niet wachten tot de legesverordening aan het einde van het jaar, na de begroting.

 

 

Met uitzondering van D66 hebben alle partijen in de gemeenteraad ingestemd de € 400.000,- voor eigen rekening te nemen. Frank Pubben was verbaasd en vroeg zich namens zijn partij af hoe het toch mogelijk is dat dit nu pas duidelijk wordt.

 

 

Er is een duidelijke aanbesteding geweest, er is een contract opgesteld, en nu komt er een motie om af te wijken van de legesverordening? Wat betekent dat nu weer voor alle andere leges die wij heffen? Gaan wij ons niet in de nesten werken?

 

 

Uit de pas

 

 

Volgens Jaques van Bergen is het allemaal complex:

 

 

We hebben in de motie wel aangegeven de ambtelijke kosten te vergoeden. Maar dan volgens een andere systematiek. Het is een bijzondere situatie waardoor het uit de pas loopt.

 

 

Vernacheld

 

 

Verantwoordelijk wethouder Janine van Hulsteijn vindt het niet wenselijk dat de aanleg onder druk komt te staan of dat er vertragingen komen. Daarom ziet zij de motie als welkome steun in de rug voor het college. Frank Pubben:

 

 

Dit kost de gemeenschap vier ton. Ik vraag naar allerhande onderbouwingen en die zijn er niet. Ik voel me hier vernacheld.

 

 

De wethouder zegt het niet te weten.

 

 

Wat ik wel weet is dat er anders geen snel internet komt.

 

 

Volgens Pubben is het te gek voor woorden dat er wordt gehusseld en gehosseld met meer dan vier ton, maar Van Bergen denkt dat het de goede weg is.

 

 

De gemeenteraadsvergadering is hier te bekijken. Vanaf 03:06:20 is het agendapunt met de motie te zien:

 

 

https://www.facebook.com/GennepNews/videos/376172326418045/

 

 

Gennep glasvezel en de gemeente bereiden de komende weken de samenwerkingsovereenkomst voor. De partijen streven naar ondertekening in juni van dit jaar. Alles moet vastliggen alvorens de graafwerkzaamheden beginnen. De uitrol van glasvezel kan dan in oktober van dit jaar starten.

 

 

Glasvezel

 

 

Verwant

Gennep

Zes minderjarige jongens zijn in Gennep gearresteerd voor een vermeende straatroof, waarbij een minderjarige slachtoffer werd van geweld en van zijn fiets werd beroofd....

Gennep

Het Interreg-project Niers-fietspad is goedgekeurd door de Interregcommissie van euregio Rijn-Maas-Noord. Het vernieuwde fietspad beoogt een betere fietservaring en toegankelijkheid voor zowel lokale fietsers...

Gemeente Gennep

Autodelen is dé oplossing voor gedeeld autogebruik, kostenbesparing en milieuvoordeel. Ontvang gratis advies en start jouw deelauto-initiatief vandaag nog! De gemeente Gennep en Trendsportal...

Gennep

Leer levensreddende vaardigheden met de EHBO Cursus Acute Zorg in de gemeente Gennep. Met een breed scala aan onderwerpen en praktijkgerichte training, bereidt deze...