Het aansteken van lichtjes op het militair ereveld aan de vooravond van Kerstmis wordt ook in Milsbeek een vaste traditie.
Op die manier brengen we warmte en licht bij de mensen die voor onze vrijheid hebben gevochten en staan we erbij stil dat wij tot vandaag de dag in vrijheid mogen leven.
Vanaf 2019, bij de herdenking van 75 jaar bevrijding van deze regio, zouden álle kleine en grote erevelden in de regio ‘verlicht moeten worden’. Deze regio is overigens niet in 2019 75 jaar bevrijd maar in 2020. In 1944 lag de frontlinie ongeveer bij Mook/Plasmolen.
Vrijwilligers, Paul ten Broeke, het gilde en de werkgroep Jeugd4ingen komen om 18.45 uur bijeen op de Militaire begraafplaats in Milsbeek. Iedereen is welkom.
Gemeente Gennep
In de gemeente Gennep zijn in totaal 220 oorlogsgraven. Negen in Ottersum, een op het terrein van het voormalige sanatorium Zonlichtheide in Gennep en 210 op het Milsbeek War Cemetery waar militairen uit Engeland en Australië zijn begraven. Velen sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog tijdens Operatie Veritable, de laatste grote slag aan het westelijk front bij het Reichswald.
Milsbeek ligt aan de voet van het Reichswald en is vijf maanden frontgebied geweest. Veel monumenten in en rond Milsbeek herinneren aan deze zware tijd.
Mook War Cemetery, Groesbeek Canadian War Cemetery, Jonkerbos War Cemetery (Nijmegen) en Reichswald Forest War Cemetery worden ook verlicht.
