Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

VIDEO: Lob van Gennep geen rivierbed meer

De onrust en onzekerheid over de Lob van Gennep kan langzaam maar zeker een beetje wegebben. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft besloten dat de status ‘rivierbed’ wordt opgeheven bij gebieden achter een versterkte kering in de Limburgse Maasvallei. Meer info op Gennep.News.

De onrust en onzekerheid over de Lob van Gennep kan langzaam maar zeker een beetje wegebben. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft besloten dat de status rivierbed wordt opgeheven bij gebieden achter een versterkte kering in de Limburgse Maasvallei.

 

 

Rivierbed

 

 

De consequenties van de status ‘rivierbed’ zijn groot voor de inwoners van een gebied. Het betekent dat bewoners en ondernemers niet zonder vergunning van het Rijk kunnen bouwen of uitbreiden. Bovendien is er een verschil in het recht op tegemoetkoming in de schade. Minister Cora van Nieuwenhuizen:

 

 

Als de dijk straks aan de nieuwe norm voldoet is het land achter de dijk geen rivierbed meer. Dat is goed nieuws voor gemoedsrust, maar ook voor de leefbaarheid, economische ontwikkelingen en de werkgelegenheid in de gebieden.

 

 

Binnendijkse gebieden

 

 

De binnendijkse gebieden (Lob van Gennep, Nieuw-Bergen, Arcen, Baarlo – Hout-Blerick, Beesel, Belfeld, Buggenum, Heel, Steyl – Maashoek, Thorn – Wessem, Well en de Willem-Alexanderhaven in Roermond) blijven wel waterbergend, wat van belang is voor het functioneren van de Maas als geheel. Rijk en regio werken voor 1 januari 2021 kaders uit voor een begrensde langjarige gebiedsontwikkelingsruimte.

 

 

Provincie Limburg, de Maasgemeenten en het Waterschap Limburg zijn blij met de beslissing van de minister. Patrick van der Broeck:

 

 

Deze keuze biedt in deze tijden toch een stuk zekerheid aan de bewoners en ondernemers. Want hoogwater maakt geen onderscheid in waar je woont.

 

 

Lob van Gennep

 

 

Verwant

Corona

De gemeente Gennep en Proteion Libermannhof werken samen aan een coronamonument in een park achter het zorgcentrum. Kunstenaars kunnen ontwerpen indienen tot 19 mei...

Regio

VPTZ Noordelijk Noord-Limburg biedt vrijwillige palliatieve zorg aan mensen in hun laatste levensfase. Met een luisterend oor, troost en praktische hulp ondersteunen ze zowel...

Gennep

Inwoners van Gennep en de ZwembadCoalitie blijven strijden voor behoud van zwembad Pica Mare. Maandelijkse acties gepland na stilte gemeentehuis. Sluiting zou verregaande gevolgen...

Gennep

Na een pauze van drie jaar keert de braderie terug naar Gennep op 8 september, geleid door BIZ en EERI Markten. Lokale ondernemers kunnen...