Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Nieuws

Bevalbaden in het Maasziekenhuis

Sinds kort beschikt Maasziekenhuis Pantein over twee speciale bevalbaden. Zwangere vrouwen kunnen hier gebruik van maken om hun weeën op te vangen en eventueel in te bevallen. Het water zorgt voor betere ontspanning, waardoor weeën minder heftig voelen en de ontsluiting vaak sneller gaat. De baden zijn mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het Maasziekenhuis.

Comfortabel

Vrouwen kunnen tijdens de bevalling meer comfort ervaren in een opblaasbaar bevalbad. Het bevalbad is dieper dan een normaal bad en beschikt over een soort ingebouwde stoel, die aanvoelt als een zacht kussen. Het coconvormige bad geeft een gevoel van geborgenheid.

Gebruik

Tijdens de bevalling staat het bevalbad klaar in de kraamsuite. Binnen een uur is het bad helemaal gevuld, maar het kan ook eerder al gebruikt worden. De zwangere vrouw geeft zelf aan welke temperatuur zij prettig vindt en hoe lang zij in het bad wil blijven. Meestal varieert dit van één tot meerdere uren. Om de mogelijkheid te bieden dat ook de partner – in zwemkleding – in het bad kan plaatsnemen, is gekozen voor een iets grotere uitvoering. De bevalling zelf hoeft niet in het bad, maar kan ook op het verlosbed plaatsvinden.

Katrien van de Pas maakte gebruik van het bevalbad bij de geboorte van haar tweede zoon Jip:

Ik heb voor het bevalbad gekozen omdat ik bekken- en rugklachten had. Daarom ging ik tijdens de zwangerschap thuis zelf ook al vaak in bad. In het water ben je gewichtloos waardoor je minder pijn voelt en je kunt gemakkelijk allerlei houdingen aannemen. Ik heb ongeveer vier uur in het bad gezeten om zo de weeën op te vangen. Die voelden minder heftig dan bij mijn vorige bevalling. Uiteindelijk is Jip daarna op bed geboren.

Hartslag monitoring

Tijdens een ziekenhuisbevalling wordt de hartslag van de baby altijd goed in de gaten gehouden. Het Maasziekenhuis maakt gebruik van een draadloos systeem zodat de moeder zich vrij kan bewegen en niet aan bed gekluisterd is. Dit draadloze bewakingssysteem kan ook in het bevalbad gebruikt worden.

Op het laatste moment beslissen

Vrouwen die in het Maasziekenhuis willen bevallen krijgen vooraf informatie over het bevalbad. Zij hoeven pas tijdens de bevalling te beslissen of ze hier gebruik van willen maken. Dat geldt ook voor vrouwen die hebben besloten om met hun eigen verloskundige in het ziekenhuis te bevallen en vrouwen die er tijdens de thuisbevalling voor kiezen om toch naar het ziekenhuis te gaan.

Foto: Mirjam Cremer, Pure Life Geboortefotografie

Verwant

Gemeente Gennep

Gennep en Land van Cuijk leiden een zorgrevolutie met het Integraal Zorg Akkoord. Het plan omvat meer lokale hulp, betere samenwerking tussen zorgverleners en...

Regio

Maasziekenhuis Pantein en de ProstaatKankerStichting organiseren op 1 maart een inloopbijeenkomst voor mannen met prostaatkanker en hun naasten, in het kader van Wereldkankerdag. Het...

Regio

Maasziekenhuis Pantein organiseert samen met de ProstaatKankerStichting een inloopbijeenkomst voor mannen met prostaatkanker en hun naasten op 3 november. Het evenement biedt de gelegenheid...

Regio

Vrijdag 8 september van 14.00 tot 16.00 uur organiseert Maasziekenhuis Pantein samen met de ProstaatKankerStichting een inloopbijeenkomst voor mannen met prostaatkanker en hun naasten....