Agenda
Volg ons
Shared Space

D66 tegen verloedering Sanatorium Zonlichtheide

Aan de Heijenseweg in Gennep liggen twee gebouwen verscholen. Overblijfselen van het voormalige sanatorium Zonlichtheide en na de oorlog in gebruik genomen door de Augustinusstichting. Nu in eigendom van Dichterbij en onderdeel van de herontwikkeling de Heikant.

 

 

Twee jaar geleden is hier door de gemeenteraad, na veel politieke discussie, een visiedocument aangenomen en vervolgens een aangepaste overeenkomst getekend.

 

 

Projectontwikkelaar Parkvisie, Dichterbij en de gemeente zijn overeengekomen om de voormalige instellingsterreinen te bestemmen voor woningbouw. De gebouwen waar het over gaat zijn benoemd als belangrijk en zouden behouden blijven.

 

 

Maar als we nu de staat van onderhoud zien kunnen we niet anders concluderen dat gestuurd wordt op sloop. Het rietendak is verwijderd. Deuren en ramen zijn dichtgetimmerd en vernielingen zijn aan de orde van de dag. In een paar jaar tijd zijn deze gebouwen totaal vervallen. Dit wordt in de hand gewerkt doordat de rieten kap verwijderd is. De elementen hebben vrij spel.

 

 

D66 Gennep heeft vragen gesteld aan het college van B&W.

 

 

We willen opheldering over deze ongewenste gang van zaken. Tevens vragen we aandacht voor de graven in dit gebied. Ook deze hebben historische waarde. Met name een graf is van Hans Stiemens. Hij is in de 2e Wereldoorlog als militair gesneuveld. Het is belangrijk dat zijn burgergraf bewaard blijft. De gang van zaken levert geen geruststellend gevoel op dat met dit erfgoed op een goede wijze wordt omgegaan.

 

 

Bron: D66 Gennep

 

 

Reacties