Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Nieuws

Diabetespoli Maasziekenhuis start met IVN Biowalks

Maasziekenhuis Pantein start samen met het Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN) een project Biowalking voor patiënten met niet aangeboren diabetes type 2. Diabetes-patiënten van het Maasziekenhuis kunnen zich hier gratis voor inschrijven.

Een IVN Biowalk is een groepswandeling in de natuur met begeleiding van een diabetesverpleegkundige van het Maasziekenhuis en een IVN-natuurgids. De deelnemers ervaren zelf welke positieve invloed beweging en het buiten zijn op hun lichaam en gezondheid hebben. Ook ontmoeten de deelnemers andere mensen met suikerziekte. De IVN-gids laat de wandelaars op een unieke manier de natuur beleven.

Positief effect

Eén uurtje per dag stevig wandelen in de natuur betekent voor patiënten met diabetes type2 in veel gevallen minder tabletten en insuline spuiten. En welke diabetespatiënt wil dat nou niet? Zo dacht ook diabetesverpleegkundige Jacobien Driessen van het Maasziekenhuis. Zij organiseert dit wandelproject met het IVN. Door de financiële steun van de stichting Vrienden van het Maasziekenhuis is de deelname gratis.

Andere leefstijl

Door het bewegen tijdens het wandelen daalt het suikergehalte in het bloed. Daardoor zijn minder medicijnen nodig. Jacobien:

Eigenlijk gaat het gewoon om een verandering van leefstijl. En omdat die omslag niet na twee wandelingen is bereikt, lopen wij tien weken gezamenlijk telkens zo’n anderhalf uur. Niet in de bebouwde kom, maar in de natuur met uitleg van de IVN-gids. Dan ligt de nadruk ook niet alleen op het wandelen.

Wandelend coachen

Zelf loopt Jacobien ook mee.

Al wandelend coach ik de patiënten en kunnen zij ook met vragen bij mij terecht. Bovendien heb je zo tevens een actieve manier van lotgenotencontact. Dit werkt heel positief.

Zij haalt een bijzonder voorbeeld aan van een zestigjarige patiënt uit een ander biowalk-project aan.

Zijn suikerspiegel was veel te hoog. Eigenlijk zou hij moeten starten met medicatie, maar dat weigerde hij. Hij ging mee biowalken en maakte daarna uit zichzelf elke dag een uur een fikse wandeling. In tien weken was hij zes kilo afgevallen en tabletten en spuiten waren niet meer nodig. Zijn suikerspiegel was weer normaal.

Informatie / aanmelden

Dankzij de Vrienden-stichting van het Maasziekenhuis kunnen hun diabetespatiënten zich gratis aanmelden voor Biowalking. Wees er snel bij want hierbij geldt deelname in volgorde van aanmelding. Voor meer informatie of aanmelding kunnen mensen terecht bij diabetesverpleegkundige Jacobien Driessen (j.driessen@pantein.nl), of telefonisch op dinsdag of donderdag tussen 8.30-9.00 uur: 0485-845228.

De eerste serie van tien wandelingen start op zaterdag 25 maart om 09.30 uur.

Verwant

Gemeente Gennep

Gennep en Land van Cuijk leiden een zorgrevolutie met het Integraal Zorg Akkoord. Het plan omvat meer lokale hulp, betere samenwerking tussen zorgverleners en...

Gennep

Wie droomt er niet van: kinderen leren over de natuur en gezond voedsel, terwijl je je eigen passie voor moestuinieren deelt? Nou, dit is...

Gennep

Jochem Kühnen en zijn vrouw creëerden een biodiversiteitsparadijs in hun tuin in Beek-Ubbergen. Hun passie voor wilde bijen en natuur bloeide op tot een...

Gennep

Gertjan Sengers van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap presenteert op 22 mei bij IVN Maas en Niers het ambitieuze project voor het herstel van het unieke...