Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Emeritus deken Huisman overleden

De heer E.J.H. (Everardus) Huisman uit Gennep (geboren op 10 mei 1924 in Gendt) is donderdag 16 november op 93-jarige leeftijd overleden in het Radboudumc in Nijmegen.

 

 

Deken Huisman was zeer geliefd in het Gennepse. Hij ontving 30 september nog de gemeentelijke onderscheiding De Ganapja als blijk van waardering voor zijn inspanningen voor de Gennepse samenleving.

 

 

Burgemeester Peter de Koning reikte de gemeentelijke onderscheiding uit na de avondmis in de Sint-Martinuskerk en de uitreiking van het door mevrouw Truus Hopman geschreven boek ‘Mijn Ja-woord’ over de deken.

 

 

Toen Deken Huisman in 2011 op z’n 87ste met emeritaat ging, was hij de oudste nog actieve deken van Nederland.

 

 

Deken Huisman

 

Deken Huisman was in september 2007 25 jaar deken van Gennep (foto hierboven). Omdat hij toen al 83 jaar was, begonnen de jaren tellen. Hij vierde daarom niet alleen zijn zilveren jubileum, hij nam ook afscheid als deken. Met zijn 25 jaar is Huisman de langstdienende deken van het dekenaat Gennep en zal dit tot in lengte van jaren blijven. (Foto: William Verpoort)

 

 

Deken Huisman

 

 

 

Parochies Heilige Norbertus en Sint Martinus

 

 

  • Sinds 1982, bij zijn aantreden als deken, was de heer Huisman van grote betekenis voor de Rooms-Katholieke Kerkgemeenschap in Gennep. Hij is 25 jaar deken geweest (1982-2007: zilveren jubileum).
  • Ondanks zijn hoge leeftijd van 93 jaar was hij altijd bereid om pastoor Kessels te ondersteunen en te vervangen in beide parochiekerken.
  • Hij ondersteunt, indien gewenst, families van overledenen bij het verlies van hun dierbaren.
  • Dankzij allerlei acties zorgde hij er voor dat de Sint-Martinuskerk werd opgeknapt en een mooiere uitstraling kreeg, onder andere door alle glas-in-loodramen en alle muren (aan de binnen- en buitenzijde van het hele gebouw) te laten reinigen.

 

 

Religieus Museum de Crypte

 

 

  • Met het oprichten van het Religieus Museum de Crypte in 1983 heeft de heer Huisman een bijzondere bijdrage geleverd aan het Gennepse cultuurgoed.
  • Oude voorwerpen uit de voormalige, verwoeste Sint Martinuskerk zijn bewaard gebleven voor en/of teruggehaald naar Gennep.
  • Er is een bijzondere collectie die nu al bijna 35 jaar onderhouden wordt door een enthousiaste groep vrijwilligers onder leiding van deken Huisman.

 

 

 

 

 

 

Zie ook:
Films over het leven van Deken Huisman
De Ganapja voor deken Huisman
– TENOR MARCEL REIJANS DOET GENNEP AAN
– TIEN JAAR TERUG: 25 JAAR DEKEN HUISMAN (2/2)
– TIEN JAAR TERUG: 25 JAAR DEKEN HUISMAN (1/2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Deel Bericht