Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Erepenning voor 100-jarige toneelvereniging Matigheid en Genoegen

Op zaterdagmiddag 18 februari heeft burgemeester Peter de Koning van de gemeente Gennep een Koninklijke Erepenning uitgereikt aan toneelvereniging Matigheid en Genoegen. De uitreiking was in hotel de Kroon, tijdens de receptie ter ere van het 100-jarig jubileum.

De toneelvereniging Matigheid en Genoegen werd 100 jaar geleden, op 14 februari 1917, door een groep enthousiaste, sociaal bewogen jonge mensen en het Kruisverbond opgericht. Begin vorige eeuw leefden veel mensen in deze regio op de grens van het bestaansminimum. Vaak werd na ontvangst van de loonzakjes het heil gezocht in de kroeg. Het oprichten van een toneelvereniging was een middel om het drankmisbruik te matigen en genoegen te scheppen in het vermaak van en door een toneelvereniging.

Op 14 april 1917 werd in de lokale krant, de Maas- en Niersbode, melding gemaakt van de eerste uitvoering door de nieuwe toneelvereniging op 22 april 1917. Het publiek werd die avond een spiegel voorgehouden met een zwaar aangedikt verhaal over een gezin waarin een laveloze vader de moeder en kinderen tot wanhoop dreef. De voorstelling werd een groot succes. Er volgden zo nog vele succesnummers. Matigheid en Genoegen werd een toonaangevende vereniging in de Gennepse gemeenschap en de regio.

Maatschappelijke betrokkenheid en inzet

De leden van Matigheid en Genoegen hebben jaarlijks hun eigen toneel- en theateruitvoeringen maar treden ook belangeloos op in zorgcentra, voor het Rode Kruis, de Zonnebloem etc. Ze nemen deel aan de Gennepse Revue, ondersteunen scholen en verenigingen en worden ingehuurd voor rollenspellen. De vereniging telt inmiddels ca. 40 leden, jong en oud, en is niet meer weg te denken uit de Gennepse gemeenschap.

Koninklijke Erepenning

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.

Reacties