Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

50 jaar Gennep Eric Berger Gennepnu

Gemeente Gennep

50 jaar Gemeente Gennep

In 1973 werden deze drie dorpen samengevoegd tot één gemeente, en ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum worden er in alle hoeken van Gennep activiteiten georganiseerd om dit historische moment te vieren. Kijk snel op Gennep.News voor meer informatie!

Op 1 januari 1973 onderging het landschap van Noord-Limburg een ingrijpende transformatie met de gemeentelijke herindeling die leidde tot de geboorte van de huidige gemeente Gennep.

 

Deze herstructurering bracht Gennep en de dorpen Ottersum, Ven-Zelderheide, Milsbeek en Heijen (dat voorheen tot de gemeente Bergen behoorde) samen onder de noemer van gemeente Gennep. De verandering markeerde niet alleen een fysieke aanpassing in het Noord-Limburgse landschap, maar creëerde tevens een nieuwe politieke en administratieve eenheid.

 

Tijdens deze overgangsperiode was Eric Berger een sleutelfiguur die een cruciale rol speelde in de vroege jaren van de nieuwe gemeente als haar eerste burgemeester na de herindeling. Met zijn eerdere ervaring als burgemeester van de toenmalige gemeente Ottersum was Berger nauw betrokken bij de regio en zijn visionaire aanpak en leiderschap waren van onschatbare waarde bij het begeleiden van Gennep in haar nieuwe vorm.

 

Een blijvend erfgoed van Berger’s betrokkenheid is Museum Het Petershuis, dat onder zijn leiding tot stand kwam. Dit culturele instituut draagt nog altijd bij aan de identiteit van de gemeenschap.

 

Een andere significante mijlpaal in 1973 was de oprichting van de LTS, dat na de fusie met de Norbertmavo in 1994 het Hezeland College werd, en nu bekend is als Elzendaalcollege Gennep. Al vijf decennia lang biedt dit instituut een plek voor lokale jongeren om kennis te vergaren en zich te ontwikkelen.

 

Nu Gennep haar vijftigjarig jubileum van haar huidige vorm viert, is het een moment om terug te blikken op de rijke geschiedenis en evolutie van deze gemeenschap. De herindeling van 1973 heeft geleid tot een vereniging van dorpen en mensen die gezamenlijk de geschiedenis en identiteit van Gennep hebben gevormd.

 

Foto van Gennepnu.nl: In 1973 werd Eric Berger plechtig ingehuldigd, vergezeld van een bijzondere bordes-scène. De ambtsketen werd met zorg omgehangen door Jan Linders (die op de foto rechts van Berger staat).

 

Verwant

Ottersum

Het graf van een Nederlandse KNIL-militair en zijn Indonesische vrouw is onlangs toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst van Gennep. Deze erkenning komt voort uit...

Gennep

Gennep vervangt een leegstaand bedrijfsgebouw en fitnesscentrum in het centrum door een nieuw appartementengebouw met maximaal twintig betaalbare woningen. De huurprijzen variëren van 800...

Gemeente Gennep

Inwoners van Gennep krijgen toegang tot videorechtspraak voor bewindzaken, waardoor ze reistijd en kosten naar Roermond kunnen vermijden. Deze nieuwe optie is beschikbaar sinds...

Gennep

Een geslaagde reünie in 't Trefcentrum in Gennep bracht voormalige leden van jeugdsoos 't Trefcentrum samen. De avond was gevuld met warme herinneringen, ontmoetingen...