Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

IVN Maas en Niers Gennep
IVN Maas en Niers Gennep

Gemeente Gennep

Buitenwerk met IVN

IVN-groep Maas en Niers, onder leiding van John Toonen, zet zich in voor landschapsbeheer in samenwerking met gemeente Gennep. Belangrijke taken omvatten het snoeien van wilgen en het behoud van de heide. IVN nodigt enthousiastelingen uit om deel te nemen aan activiteiten en vrijwilligerswerk.

In Gennep staat de IVN-groep Maas en Niers paraat om ons kostbare landschap te beschermen en te onderhouden. En dat wordt met open armen ontvangen door de gemeente. Onder de begeleiding van John Toonen, de gedreven coördinator van landschapsbeheer bij IVN, gaan ze er regelmatig op uit om wilgen te snoeien en overmatige begroeiing op de heide te verwijderen.

 

Veiligheid staat daarbij voorop: het gebruik van een kettingzaag vereist een specifieke training en passende bescherming. Goede samenwerking en communicatie zijn essentieel, en het verwijderen van takken kan behoorlijk zwaar zijn.

 

Bart Sanders, de groenbeheerder van de gemeente Gennep, legt uit:

 

“We bespreken met IVN wat er moet gebeuren en wanneer. IVN biedt op maat gemaakte oplossingen, vaak met specialistische kennis, en geeft de voorkeur aan handmatige ingrepen boven machinaal werk op gevoelige locaties.”

 

John Toonen voegt toe:

 

“Voordat we aan de slag gaan, geef ik onze vrijwilligers uitgebreide instructies. We bespreken waarom we bepaalde acties uitvoeren en wat het effect ervan is op de natuur. Veiligheid staat voorop. We zorgen niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor elkaar. Tijdens onze werkzaamheden nemen we regelmatig pauzes en genieten we samen van een kopje koffie.”

 

Heidebehoud

 

Een teveel aan bomen op de heide kan het fragiele evenwicht verstoren en de heide doen verdwijnen. Dit zou een ramp zijn, gezien de heide een cruciale habitat vormt voor diverse planten en dieren. Op de heide gedijen talloze reptielen, waaronder de zandhagedis en verschillende slangensoorten. Ook herbergt de heide een rijke variatie aan insecten die nergens anders te vinden zijn.

 

IVN speelt een cruciale rol in diverse natuurbeheeractiviteiten, zoals het onderhoud van poelen en vennen, maaiwerkzaamheden bij het Duits Lijntje en de deelname aan de Maas Clean-up.

 

IVN Maas en Niers

 

Heb je een passie voor de natuur? Dan is IVN echt iets voor jou! In Gennep, op een voormalig NAVO-terrein, staat het clubgebouw waarvandaan IVN tal van activiteiten organiseert, zoals wandelingen en cursussen. Speciaal voor jongeren is er de groep De Groentjes.

 

Iedereen is welkom om aan te sluiten! Kijk voor meer informatie op de website van IVN Maas en Niers. Of misschien wil je zelf actief bijdragen als vrijwilliger in de werkgroep landschapsbeheer? Neem dan contact op via landschapsbeheer@ivn-maasenniers.nl.

 

IVN stuurt scholieren het bos in!

 

Verwant

Gemeente Gennep

In Gennep zijn er nog steeds negentig inwoners die hun zorgpremie niet betalen. De straf voor wanbetalers is een hogere premie. Schuldhulpverleners willen deze...

Ottersum

Deze zomer start Bakker Bart in samenwerking met Heldro ijs een pilot. Ze introduceren de Heldro Tap, waarmee vers ijs wordt getapt en gepersonaliseerd....

Gennep

Drie kinderen uit één gezin slagen tegelijk voor hun eindexamens. Keanu, Quentin en Nyale Jansma uit Gennep vieren een unieke prestatie. De komende weken...

Gennep

Leerlingen van het Elzendaalcollege in Gennep hebben gezamenlijk Het mysterie van de Phantom of the sea geschreven, een spannende thriller die zich afspeelt op...