Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

datalek
Gemeentehuis Gennep

Gemeente Gennep

Datalek gemeente Gennep

In Gennep werd een datalek ontdekt na een online enquête tussen 2 en 9 april 2024, waarbij persoonlijke gegevens zichtbaar waren. De gemeente reageerde snel door het lek te dichten en excuses aan te bieden via Jochem Schoemaker. Ze benadrukken de voortdurende inzet voor privacybescherming.

Het was flink schrikken in Gennep toen bleek dat de gemeente een pijnlijk datalek te pakken had. Het incident heeft de privacy van deelnemers aan een online enquête in gevaar gebracht.

 

Datalek

 

Het lek kwam aan het licht toen mensen opmerkten dat de laatste vraag van de enquête (over parkeren in de gemeente) niet correct was geanonimiseerd. Deze vraag vroeg respondenten of ze open stonden voor een toelichting op hun antwoorden, waardoor telefoonnummers en mailadressen van de deelnemers zichtbaar waren.

 

Op 2 april publiceerde men het betreffende document, een algemene rapportage van de enquêteresultaten, op de website iBabs. Deze website wordt normaal gesproken gebruikt voor het delen van vergaderdocumenten van de gemeenteraad van Gennep. Deze publicatie betekende dat de persoonsgegevens van de deelnemers een week lang voor iedereen toegankelijk waren.

 

Offline

 

Gemeenteambtenaren zijn op 9 april op de hoogte gesteld van het lek. Ze hebben onmiddellijk actie ondernomen door het document offline te halen. Een geüpdatete versie, waarin de gevoelige gegevens afgeschermd zijn, is inmiddels online beschikbaar gesteld.

 

Hoewel de gemeente benadrukt dat de gelekte persoonsgegevens niet direct gekoppeld kunnen worden aan specifieke antwoorden of reacties in de enquête, erkennen zij toch de bezorgdheid die dit voor de betrokkenen kan veroorzaken.

 

Excuses

 

Jochem Schoemaker, Teammanager Ontwikkeling bij de gemeente Gennep, verontschuldigt zich voor het lek en benadrukt in een reactie op het incident het voortdurende streven naar bescherming van privacy en persoonsgegevens.

 

De gemeente benadert betrokkenen niet actief over de enquête om ongerustheid te voorkomen, maar zij moedigen hen aan om contact op te nemen bij eventuele vragen of zorgen. Schoemaker:

 

We bieden u onze oprechte excuses aan en benadrukken ons voortdurende streven naar de bescherming van uw privacy en persoonsgegevens.

 

Heb je nog vragen of zorgen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Cristel Voesten van de gemeente via het algemene telefoonnummer 0485-494191.

 

Het datalek bij de gemeente Gennep onderstreept eens te meer de noodzaak voor organisaties om de bescherming van persoonsgegevens serieus te nemen en passende maatregelen te treffen om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

 

Verwant

Column

Teleurstelling heerst in de nieuwe column van Dwarsliggert over Gennep's afwezigheid bij het klokkenluiden van Europapa. Het 'Klein' zijn wordt beschouwd als een statement...

Gemeente Gennep

Gennep bereidt een herdenkingsprogramma voor 80 jaar vrijheid voor. Het omvat activiteiten zoals concerten, tentoonstellingen en educatie. Verschillende organisaties werken samen om de evacuatie,...

Gemeente Gennep

Gemeente Gennep overweegt Europapa op stadhuisklok te laten klinken, na initiatief van 3FM-dj Wijnand Speelman om Nederlandse deelnemer Joost Klein te steunen na diskwalificatie...

Gennep

Drie van de vier ooievaarskuikens in Gennep zijn overleden. Het overgebleven kuiken lijkt te kampen met een obstructie veroorzaakt door een braakbal, wat zijn...