Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gemeente Gennep

Fase 2: Verbod op open vuur

De gemeente Gennep en omliggende gebieden moeten extra alert zijn vanwege de droogte en het verhoogde risico op natuurbranden. Met het oog op de huidige omstandigheden hebben de veiligheidsregio’s in vrijwel alle natuurgebieden een verbod op open vuur ingesteld.

De gemeente Gennep en omliggende gebieden moeten extra alert zijn vanwege de droogte en het verhoogde risico op natuurbranden. Met het oog op de huidige omstandigheden hebben de veiligheidsregio’s in vrijwel alle natuurgebieden een verbod op open vuur ingesteld.

 

Ondanks een nat voorjaar is het de afgelopen drie weken kurkdroog geweest in Nederland. Er wordt de komende weken ook nauwelijks regen verwacht. Bovendien waait er voortdurend een matige tot vrij krachtige wind uit het noordoosten.

 

Fase 2

 

Deze combinatie van langdurige droogte en wind heeft ervoor gezorgd dat de meeste veiligheidsregio’s Fase 2 hebben afgekondigd. Dit geldt voor heel Nederland, met uitzondering van de drie noordelijke provincies en de gebieden rond Amsterdam en Rotterdam.

 

Fase 2 houdt in dat de brandweer extra voertuigen paraat heeft staan om snel te kunnen ingrijpen bij een natuurbrand. Daarnaast is het verboden om open vuur te maken in de natuur, variërend van barbecues en vuurkorven tot wensballonnen en houtvuurtjes. Zelfs vergunningen voor evenementen kunnen worden ingetrokken als een natuurbeheerder het risico op brand te groot acht.

 

Natuurbranden

 

Het voornaamste probleem is dat de bovengrond in rap tempo droger wordt doordat er per dag zo’n drie tot vier millimeter vocht verdampt. Hierdoor is slechts een vonkje voldoende om een natuurbrand te veroorzaken, en het bestrijden daarvan is lastig.

 

De veiligheidsregio’s benadrukken dat een natuurbrand zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar kan ontwikkelen, vooral bij harde wind.

 

Recentelijk hebben zich al enkele natuurbranden voorgedaan in de omgeving. In Nationaal Park Maasduinen brak zondagmiddag een grote brand uit in een gebied rond het Eendenmeer. Daarnaast braken er afgelopen weekend twee keer branden uit in de Weerter- en Budelerbergen, een uitgestrekt natuurgebied op de grens van Noord-Brabant, Limburg en België.

 

Ook bij Heeze vond vorige week dinsdag een natuurbrand plaats, die gelukkig snel kon worden geblust. Na afloop trof de brandweer een barbecuerooster aan, wat erop wijst dat de brand mogelijk is veroorzaakt door menselijk handelen.

 

Het is van groot belang dat inwoners zich bewust zijn van de situatie en alle nodige voorzorgsmaatregelen nemen om brandgevaar te voorkomen.

 

Verwant

Gemeente Gennep

Ontdek hoe je met je buren jouw straat groener kunt maken en kans maakt op geweldige prijzen in de "Plant je mee voor een...

Gennep

De Joodse begraafplaats in Gennep wordt gerestaureerd als onderdeel van het Erfgoed Telt-project, terwijl het een stukje lokale Joodse geschiedenis en cultureel erfgoed behoudt...

Carnaval

De Tweede Kamerleden roepen op tot een extra week speling voor de doorstroomtoets in carnavalsregio's, wat wordt gesteund door gemeenten zoals Gennep. Scholen klagen...

Gemeente Gennep

Gennep onderscheidt zich met 1,9 honderdplussers per 1000 tachtigplussers, terwijl Limburg en Nederland een groeiend aantal honderdplussers zien, volgens CBS-cijfers. Nederland presteert gemiddeld in...