Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

windturbines

Gemeente Gennep

“Actie tegen windturbines!”

VVD-fracties verzetten zich tegen de komst van 11 windturbines in het Reichswald, met Mariëlla van den Bogaart als stem van bezorgdheid. Ze eisen actie van de lokale overheden om de belangen van de gemeenten te beschermen en willen het natuurgebied behouden zonder windturbines.

“Geen Duitser die ze ziet, maar wij moeten er mee leren leven,” aldus Mariëlla van den Bogaart, raadslid namens de Gennepse VVD. Opnieuw dreigt de komst van 11 windturbines in het Reichswald.

 

“Het is toch onbegrijpelijk dat een natuurgebied zoals het Reichswald wordt gebruikt voor energieopwekking.”

 

Windturbines

 

In 2017 heeft de Regionalrat, met politici uit alle Duitse fracties, besloten om het Reichswald toch niet om te vormen tot industriegebied. Dit betekende dat er geen windturbines in het bos zouden worden geplaatst. Hiermee leek het plan om windturbines op de Kartenspielerweg in het Reichswald te bouwen definitief van tafel.

 

Maar de waarschijnlijkheid is groot dat binnen afzienbare tijd toch een windpark zal prijken in het Reichswald. Nieuwe plannen voor de plaatsing van elf windturbines van maar liefst 179 meter hoogte langs de vier kilometer lange Kartenspielerweg zijn in een vergevorderd stadium.

 

Voorzitter John Tampoebolon van Tegenwind voorzag deze ontwikkeling en waarschuwt voor mogelijke uitbreiding van het project naar naburige dorpen.

 

Er wordt benadrukt dat alleen de aanwijzing tot Nationaal Park de bouw van windmolens kan tegenhouden. Tegenwind heeft actie ondernomen door lokale overheden te benaderen.

 

De rol van gemeenten Kranenburg en Goch in het debat wordt in twijfel getrokken vanwege mogelijke financiële belangen bij de windenergie-exploitatie.

 

Verbijsterd

 

De VVD fracties in Gennep, Berg en Dal en Mook en Middelaar zijn verbijsterd. “Het is noodzaak dat de colleges opkomen voor de belangen van onze gemeentes!”, roept Van den Bogaart.

 

Cornelieke van den Bergh, fractievoorzitter van de VVD Mook en Middelaar, deelt de bezorgdheid. “Toen we dit nieuws hoorden, hebben wij meteen geschakeld tussen de drie fracties,” zegt ze.

 

“We trekken samen op omdat we ongerust zijn over de gevolgen die de windturbines hebben voor onze gemeenten en alle inwoners.”

 

Opheldering

 

De VVD fracties zijn geïnformeerd door de liberale vrienden van de FDP in Kreis Kleve. “Het nieuws dat de windturbines er blijkbaar toch doorkomen is verontrustend,” aldus Van den Bergh.

 

“We willen opheldering van de wethouders en dringen erop aan dat onze standpunten voor de Kreistag Kleve-vergadering op 23 april worden gecommuniceerd.”

 

Het standpunt van de VVD is duidelijk: geen windturbines in het Reichswald. “Onze gemeenten zouden de verkenning naar aanwijzing van het Reichswald tot Nationaal Park moeten ondersteunen!”, benadrukt Van den Bogaart.

 

Verwant

Column

Teleurstelling heerst in de nieuwe column van Dwarsliggert over Gennep's afwezigheid bij het klokkenluiden van Europapa. Het 'Klein' zijn wordt beschouwd als een statement...

Gemeente Gennep

Gennep bereidt een herdenkingsprogramma voor 80 jaar vrijheid voor. Het omvat activiteiten zoals concerten, tentoonstellingen en educatie. Verschillende organisaties werken samen om de evacuatie,...

Gemeente Gennep

Gemeente Gennep overweegt Europapa op stadhuisklok te laten klinken, na initiatief van 3FM-dj Wijnand Speelman om Nederlandse deelnemer Joost Klein te steunen na diskwalificatie...

Gennep

Drie van de vier ooievaarskuikens in Gennep zijn overleden. Het overgebleven kuiken lijkt te kampen met een obstructie veroorzaakt door een braakbal, wat zijn...