Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

hondenspeelplaats Gennep-Zuid

Gemeente Gennep

Gennep blijft hondenbelasting heffen

Hondenbezitters in Gennep moeten nog steeds hondenbelasting betalen voor hun huisdieren. Het tarief voor de eerste hond is €60,48 per jaar, terwijl de tweede hond €85,20 per jaar kost. Hoewel de tarieven in Gennep lager zijn dan het landelijke gemiddelde, blijft de heffing van hondenbelasting omstreden. Meer informatie op Gennep.News.

Hondenbezitters in Gennep moeten nog steeds hondenbelasting betalen voor hun huisdieren. Het tarief voor de eerste hond is €60,48 per jaar, terwijl de tweede hond €85,20 per jaar kost. Hoewel de tarieven in Gennep lager zijn dan het landelijke gemiddelde, blijft de heffing van de blaftaks omstreden.

 

Hondenbelasting wordt al enkele jaren bekritiseerd vanwege de willekeur van het beleid en het feit dat het doel van het heffen van deze belasting, zoals het tegengaan van overlast van zwerfhonden en hondsdolheid, niet langer relevant is. Ondanks deze kritiek betalen hondenbezitters in 21 van de 31 Limburgse gemeenten nog steeds hondenbelasting. Het is een trend dat steeds meer gemeenten in Nederland de hondenbelasting afschaffen.

 

Een paar gemeenten in Limburg hebben de hondenbelasting afgeschaft of verminderd. Zo is de hondenbelasting in Leudal en Stein vanaf dit jaar afgeschaft en daalde het tarief in Valkenburg aan de Geul, Brunssum en Maastricht met 25 procent of meer.

 

In Gennep moeten hondenbezitters echter nog steeds hondenbelasting betalen. Landelijk ligt het aantal gemeenten dat hondenbelasting betaalt op 40 procent, ruim een vierde minder dan vorig jaar, terwijl dat in Limburg nog op 68 procent staat. In Gennep zijn hondeneigenaren voor de eerste hond €60,48 per jaar kwijt, en voor iedere volgende hond €85,20 per hond. De opbrengst van de hondenbelasting gaat naar de algemene middelen. Gemeenten mogen dit dus vrij besteden. Ook de aanleg van hondenuitlaatplekken valt daaronder.

 

Het heffen van hondenbelasting ligt al een aantal jaar onder vuur. In het verleden werd de hondenbelasting gebruikt om overlast van straathonden te beperken en hondsdolheid tegen te gaan. Omdat dat tegenwoordig niet meer nodig is en de belasting niet gebruikt wordt om hondenpoep terug te dringen, schaffen steeds meer gemeenten hondenbelasting af. Het heffen van hondenbelasting wordt ook gezien als onrechtvaardig en gebaseerd op willekeur, volgens het burgerinitiatief Stop Hondenbelasting, dat ondertekend is door 60.000 mensen.

 

Hoewel de gemeente Gennep hondenbelasting heft, doet de gemeente ook veel om het leven van honden en hun eigenaren te verbeteren. Zo heeft de gemeente verschillende hondenuitlaatplaatsen aangelegd en zijn er speciale hondenafvalbakken geplaatst om de hondenpoep op te ruimen.

 

Hondenbelasting vs. kattenbelasting

 

Verwant

Gennep

Vroeg uit de veren, een stevig ontbijt, de laarzen aan en op naar de plek waar gestart wordt met de schoonmaak in de natuur....

Column

Dames en heren, zet uw feesthoedjes maar op en haal het barbecuevlees tevoorschijn. Kaarsen op tafel en vuurkorven in het weiland. De vlag mag...

Gennep

Op zaterdag 13 maart heeft de kringloop- en outletwinkel in Gennep haar deuren definitief gesloten. Het team heeft de afgelopen jaren met veel plezier...

Sport

Het is een verrassing van formaat: ARBO Rotterdam FAST, dat nagenoeg puntloos onderaan de ranglijst bungelt in de eredivisie, heeft zich geplaatst voor de...