Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

maaironde Gennep Niersdal

Gemeente Gennep

#GennepGemaaid: Herfstronde

In Gennep is de herfstronde gestart, waarbij bermen en grasvlakten worden gemaaid met zorg voor insecten en dieren. Het ecologisch beheer door Idverde Realisatie bevordert biodiversiteit, zaadverspreiding, en milieuvriendelijkheid. Meer informatie op Gennep.News.

In Gennep zijn ze vandaag weer begonnen met de herfstronde, wat betekent dat ze het gras gaan maaien in de gemeentelijke bermen en grasvlakten. Maar ze maaien niet alles in één keer. Waarom niet? Omdat ze willen dat de insecten en kleine dieren een plekje hebben om te schuilen.

 

Voordat ze beginnen met maaien, controleren ze eerst welke planten en dieren beschermd zijn. Ze willen namelijk niemand verstoren. En dan wachten ze zo lang mogelijk met maaien, zodat de planten hun zaden kunnen verspreiden voor het volgende jaar.

 

Het maaiwerk wordt uitgevoerd door medewerkers van Idverde Realisatie, een gespecialiseerd bedrijf in dit soort werk. Er zijn drie manieren waarop ze maaien. De eerste methode is met een maai- en zuigmachine, waarbij ze het gras meteen opzuigen. Dan hebben we gefaseerd maaien in de ecologisch-kansrijke bermen, wat betekent dat ze niet alles in één keer maaien. Zo blijft er genoeg over voor de dieren.

 

Slingermaaien

 

De derde methode wordt “slingermaaien” genoemd. Ze doen dit in een slingerend patroon en laten het gemaaide gras een paar dagen liggen, zodat de zaden kunnen vallen en de dieren een schuilplaats kunnen vinden. Dit zorgt voor een mozaïek van verschillende soorten begroeiing.

 

Ze verwijderen ook het maaisel. Dit doen ze omdat sommige bermen te voedselrijk zijn, wat betekent dat het gras de overhand krijgt ten opzichte van andere planten. Door een deel van de voedingsstoffen weg te halen, krijgen andere planten een eerlijke kans om te groeien.

 

En dan is er nog het stukje over veiligheid. Ze zorgen ervoor dat reflectorpaaltjes zichtbaar blijven, maaien halve-meterstroken langs wegen en fietspaden en houden kruisingen overzichtelijk.

 

 

Milieuvoordelen

 

Gennep heeft dus gekozen voor ecologisch maaibeheer, omdat ze de natuur willen helpen en de bermen diverser en kleurrijker willen maken. En dat is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor ons, de mensen die erlangs lopen.

 

Helemaal niet maaien heeft soms nog grotere voordelen dan ecologisch maaien. Als we de natuur haar gang laten gaan, kunnen wilde bloemen en dieren in hun eigen tempo gedijen. Dit betekent nog meer leefruimte voor bijen, vlinders en andere insecten, en het helpt zeldzame soorten te behouden.

 

Het betekent ook minder werk voor maaien, wat goed is voor het milieu en geld kan besparen. En niet te vergeten, het zorgt voor rustige plekken met natuurlijke geluidsdemping en verbetert de luchtkwaliteit.

 

Maaien: het oogsten van kritiek

 

Verwant

Gennep

Leer levensreddende vaardigheden met de EHBO Cursus Acute Zorg in de gemeente Gennep. Met een breed scala aan onderwerpen en praktijkgerichte training, bereidt deze...

Gemeente Gennep

Het Energielandgoed Wells Meer in Bergen ervaart vertraging door vergunningen en netwerkproblemen, wat leidt tot een verlenging van de intentieverklaring door de Gemeente Gennep....

Gemeente Gennep

Stichting INTOS en gemeente Gennep kampen met €350.000 financiële tegenvaller door gestegen loonkosten en incidentele uitgaven. Spoedvergadering ingelast om oplossingen te bespreken, toekomstige begrotingen...

Gennep

Op 18 februari 2024 herdacht Gennep de bevrijding van 79 jaar geleden. Het komende jaar staat in het teken van diverse herdenkingsactiviteiten, verdeeld over...