Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Lantaarnpaal Oliestraat Gennep

Gemeente Gennep

Groen licht voor led-lantaarns

Het is groen licht voor Gennep! De stad plant volgend jaar een grote “lichtshow”. Ze gaan namelijk alle oude lampen in straatlantaarns vervangen door sprankelende ledlampen. En dit slimme idee gaat de gemeente elk jaar een mooie 48.000 euro besparen.

Het is groen licht voor Gennep! De stad plant volgend jaar een grote “lichtshow”. Ze gaan namelijk alle oude lampen in straatlantaarns vervangen door sprankelende ledlampen. En dit slimme idee gaat de gemeente elk jaar een mooie 48.000 euro besparen.

 

Dit verlichtende idee kwam van de politieke partij D66. Ze stelden al in 2022 voor om een grote “lichtwissel” te doen. Het gemeentebestuur dacht eerst:

 

“Dat gaat een hoop geld kosten!”

 

Maar ook andere politieke partijen zagen het wel zitten, dus ze gingen op onderzoek uit. En wat blijkt? Het gaat juist geld besparen!

 

D66 doet een vreugdedansje. Ze vinden namelijk dat de gemeente moet helpen om minder energie te verspillen. En dat het wisselen naar ledlampen nu geld bespaart, is een leuke verrassing. Dat geeft een extra zetje om snel aan de slag te gaan.

 

Lichtend voorbeeld

 

D66 ziet nog een voordeel: de energie die je bespaart, hoef je niet op te wekken. Dat komt goed uit, want er wordt al veel energie gebruikt. Ze noemen het een groene stap.

 

De besparing komt doordat ledlampen minder onderhoud nodig hebben, makkelijker te beheren zijn en minder energie gebruiken dan normale lampen.

 

Groen licht

 

Bij het wisselen van de lampen wordt rekening gehouden met allerlei dingen. Hoe fel moet het licht zijn? Waar moet het heen schijnen? De hamvraag is natuurlijk: welke kleur licht gaan we krijgen?

 

Led-lampen bieden niet alleen financiële voordelen, maar ook positieve bijwerkingen voor de lokale fauna. Op strategische plaatsen kan de kleur van het licht worden aangepast om mogelijke verstoring van het dierenleven tot een minimum te beperken.

 

In verschillende steden zijn er reeds speciale aanpassingen gedaan om rekening te houden met nachtdieren zoals vleermuizen, die bijzonder gevoelig zijn voor bepaalde soorten licht.

 

Het ziet er dus naar uit dat de overstap naar led-verlichting niet alleen een overwinning zal zijn voor de mensen, maar ook een feest voor de natuur!

 

Verwant

Column

De magie van Sinterklaas in Gennep dreigt te vervagen door financiële obstakels. Lees de nieuwe column van Dwarsliggert op Gennep.News om te ontdekken hoe...

Gennep

De Joodse begraafplaats in Gennep wordt gerestaureerd als onderdeel van het Erfgoed Telt-project, terwijl het een stukje lokale Joodse geschiedenis en cultureel erfgoed behoudt...

Column

Dwarsliggert onthult in zijn nieuwste column op Gennep.News hoe scherpe kritiek een krachtig instrument kan zijn om lezers uit te dagen en een drang...

Gennep

Bij Tourist Info Gennep is de boeiende mini-expositie 'Woodwonder' te bewonderen, waarin Maria Boomgaars uit Ven-Zelderheide haar kunstwerken van boomwortels tentoonstelt.