Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Vrijheid - 1946, Ondanks de puinhopen, viert Gennep haar vrijheid. Een nieuw begin Gennep bloeit weer
1946, Ondanks de puinhopen, viert Gennep haar vrijheid. Een nieuw begin Gennep bloeit weer

Gemeente Gennep

Vrijheid, een voortdurende strijd

Gennep bereidt een herdenkingsprogramma voor 80 jaar vrijheid voor. Het omvat activiteiten zoals concerten, tentoonstellingen en educatie. Verschillende organisaties werken samen om de evacuatie, lokale bevrijding en nationale bevrijding te herdenken.

In 1945 kregen we onze vrijheid terug, maar elders woedt de strijd nog steeds. Vrijheid is een voortdurende strijd. Daarom werkt Gennep nu al aan een speciaal programma voor 80 jaar vrijheid.

 

Culturele en erfgoedorganisaties in de gemeente werken aan een speciaal programma. Een jaar lang zal er aandacht zijn voor wat vrijheid betekent, met activiteiten zoals concerten, tentoonstellingen, lezingen en educatieve programma’s op scholen.

 

Het programma is opgedeeld in drie thema’s:

  • September 2024: Herdenking van de evacuatie
  • Februari 2024: Herdenking van de lokale bevrijding
  • Mei 2025: Herdenking van de nationale bevrijding

 

De website evenementengennep.nl biedt een overzicht van alle geplande evenementen in Gennep rond het thema van 80 jaar herdenking en vrijheid. Op de website kunnen bezoekers zien welke evenementen gepland staan, zowel per thema als op datum. Er is ook een kaart beschikbaar waarop de evenementen zijn aangegeven.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden hier belangrijke gebeurtenissen plaats. In oktober ’44 werden delen van Gennep geëvacueerd door de Duitse autoriteiten uit angst voor de oprukkende geallieerden. In februari ’45 werd Gennep eindelijk bevrijd na vijf jaar Duitse bezetting.

 

Programma

 

Het herdenken en vieren van deze bevrijding is een traditie geworden in Gennep. Om de vijf jaar worden evenementen georganiseerd, ook in 2024 en 2025, precies 80 jaar na deze gebeurtenissen.

 

De drie thema’s – evacuatie, bevrijding van Gennep en nationale bevrijding – vormen de kern van het programma.

 

Subsidie 80 jaar vrijheid

 

Dit programma wordt mogelijk gemaakt door verschillende organisaties, waaronder de Gemeente Gennep, Stichting Veritable, Museum het Petershuis, Radio Club Limburg, Battlefield Tours Veritable, Unitas et Fidelitas, Genneps Vocaal Ensemble, Toneelvereniging Matigheid en Genoegen, Bezoekerscentrum Martinustoren, Stichting Cultuurbehoud Milsbeek, Stichting Erfgoed Gennep, Stichting Cultureel Erfgoed Ottersum en vele anderen.

 

Foto boven artikel van Gennepnu.nl. 1946, Ondanks de puinhopen, viert Gennep haar vrijheid. Een nieuw begin: ‘Gennep bloeit weer’.

 

Verwant

Column

Teleurstelling heerst in de nieuwe column van Dwarsliggert over Gennep's afwezigheid bij het klokkenluiden van Europapa. Het 'Klein' zijn wordt beschouwd als een statement...

Gemeente Gennep

Gemeente Gennep overweegt Europapa op stadhuisklok te laten klinken, na initiatief van 3FM-dj Wijnand Speelman om Nederlandse deelnemer Joost Klein te steunen na diskwalificatie...

Sport

VIOS/SPES heerst over ODC met een overtuigende 11-2 overwinning in de Topklasse A. Ondanks blessures van Moon Arts en Desiree Bergmans, schitterde Elle Bindels...

Sport

Een kettingbotsing in de buurt van Oeffelt leidde tot de afgelasting van de wedstrijd tussen VV Heijen en Vorstenbosche Boys. Ondanks de teleurstelling maakten...