Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Integraal Zorg Akkoord
Ziekenhuisbed Maasziekenhuis

Gemeente Gennep

Hoog sterftecijfer in Gennep

Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de gemeente Gennep afgelopen jaar een opvallend hoge sterftecijfer ervaren. Uit de gegevens blijkt dat er vorig jaar 223 sterfgevallen te betreuren waren, waarmee het sterftecijfer uitkomt op 127,4 per 10.000 inwoners.

Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de gemeente Gennep afgelopen jaar een opvallend hoge sterftecijfer ervaren. Uit de gegevens blijkt dat er vorig jaar 223 sterfgevallen te betreuren waren, waarmee het sterftecijfer uitkomt op 127,4 per 10.000 inwoners.

 

Dit is een duidelijke stijging ten opzichte van 2021, toen het sterftecijfer 114,4 bedroeg. Ter vergelijking, het landelijke gemiddelde sterftecijfer is 96,1 per 10.000 inwoners. Hieruit blijkt dat Gennep een significant hoger sterftecijfer heeft dan het landelijk gemiddelde. Ook vergeleken met het provinciale gemiddelde van Limburg, dat 115,9 per 10.000 inwoners bedraagt, ligt Gennep duidelijk boven het gemiddelde.

 

Doodsoorzaken

 

Nieuwvormingen, waaronder verschillende vormen van kanker, waren de voornaamste doodsoorzaak in Gennep, met 64 gerapporteerde sterfgevallen. Dit wordt gevolgd door hart- en vaatziekten, die verantwoordelijk waren voor 53 sterfgevallen. Andere doodsoorzaken omvatten longziekten (18 sterfgevallen), ‘uitwendige doodsoorzaken’, zoals ongevallen (12 sterfgevallen), en overige oorzaken (76 sterfgevallen).

 

Hoewel de exacte redenen voor de hogere sterfte in Gennep niet direct uit deze cijfers kunnen worden afgeleid, werpt het een scherp licht op de gezondheidsuitdagingen waar de gemeente voor staat. De cijfers suggereren dat er een specifieke aandacht nodig is voor preventieve gezondheidszorg en vroege detectie van ziekten, met name kanker.

 

Volksgezondheid

 

Het CBS-rapport levert waardevolle inzichten die lokale en provinciale overheden kunnen gebruiken bij het formuleren van hun volksgezondheidsbeleid. Voor Gennep, waar de sterfte boven het gemiddelde ligt, onderstreept dit de noodzaak om deze problemen aan te pakken.

 

Het is essentieel dat verdere onderzoeken worden uitgevoerd om de onderliggende oorzaken van deze hogere sterfte te begrijpen en passende interventies te implementeren.

 

Zo’n hoge sterftegraad heeft niet alleen een emotionele impact op de gemeenschap, maar het legt ook druk op de lokale gezondheidsdiensten. Daarom zijn doeltreffende beleidsmaatregelen en interventies nodig om de sterfte in Gennep te verminderen en de gezondheid en het welzijn van haar inwoners te verbeteren.

 

Verwant

Gennep

De Maas en Vilt Mars is een wandeltocht op 30 juni. Je kunt kiezen uit afstanden van 5 tot 50 km en starttijden variëren....

Gennep

Op een terras in Gennep ontmoette Gerri van GennepNews Puck, een geslaagde studente met grote dromen. Terwijl veel tieners influencer willen worden, kiest zij...

Sport

Op de derde dag van de Nederlandse Kampioenschappen voor junioren heeft Kaate Mulders opnieuw goud gepakt. In de finale van de 1500 meter voor...

Column

Pulp, de nieuwe column van Dwarsliggert op Gennep.News bekritiseert Van Munster Recyclers voor slechte papierinzameling in Gennep, met onopgehaald oud papier dat de straten...