Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

statushouders
statushouders

Gemeente Gennep

Huisvesting statushouders: Gennep op koers

Gennep ligt op schema met het huisvesten van statushouders, met vijftien mensen in de eerste drie maanden van 2024. Landelijk gezien blijft de opvang echter achter, met nog geen 7.000 van de 25.000 geplande verblijfsvergunningen gerealiseerd.

Halverwege het eerste halfjaar van 2024 blijkt dat Gennep op schema ligt met het huisvesten van statushouders. Nieuwe cijfers van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) laten zien dat Gennep in de eerste drie maanden van dit jaar vijftien statushouders een dak boven hun hoofd én inkomen heeft verschaft.

 

Verblijfsvergunning

 

Daarmee ligt de gemeente op koers om de doelstelling voor het hele eerste halfjaar te halen. Tegen het einde van juni moeten nog eens veertien asielzoekers met een verblijfsvergunning zijn ondergebracht.

 

In de tweede helft van 2023 zijn er tien verblijfsstatushouders minder gehuisvest dan gepland. Voor de eerste helft van 2024 lag de nieuwe taakstelling op negentien statushouders. Dat betekent dat er in totaal 29 statushouders moeten worden gehuisvest.

 

Opvang

 

Landelijk gezien loopt de opvang van statushouders nog behoorlijk achter op schema. Van de ruim 25.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning die gehuisvest moeten worden, zijn er na drie maanden nog geen 7.000 onderdak gevonden. Er zijn elf gemeenten die hun target voor het eerste halfjaar al hebben gehaald, maar aan de andere kant zijn er ook elf gemeenten die nog op nul staan.

 

En dan hebben we het nog niet gehad over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het is een complexe situatie waarin gemeenten zich bevinden, met tal van uitdagingen zoals dwangsommen vanwege overvolle opvangcentra en achterstanden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

 

Statushouders

 

Statushouders zijn mensen die een verblijfsvergunning hebben bemachtigd in Nederland. Vaak hebben ze een heftige periode achter de rug, waarin ze hun thuisland hebben moeten ontvluchten vanwege oorlog, vervolging of andere nare omstandigheden.

 

Huisvestingsachterstand

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gemeenteraadslid Joy Hillebrand van RoodGroen Lokaal heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gennep over de implementatie van een nieuw basisdienstverleningspakket voor schuldhulpverlening....

Gemeente Gennep

Gennep kampt met financiële uitdagingen door verminderde steun van de regering. Wethouder Janine van Hulsteijn legt uit dat er jaarlijks tussen de 2,5 en...

Gemeente Gennep

Op 21 mei 2024 ging de campagne IkSwitch.nu van start in Gennep, met wethouder Frank Pubben en Leontien van Moorsel die het startschot gaven....

Gennep

De digitale samenleving stelt hoge eisen aan ons, maar het Informatiepunt in de Bibliotheek biedt gratis hulp en advies bij digitale en overheidszaken. Ze...