Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Oekraïense vluchtelingen
Oekraïense vluchtelingen

Gemeente Gennep

Inkijkje: Opvang Oekraïense vluchtelingen

Beek en Gennep onderscheiden zich in Limburg door de grootschalige opvang van bijna duizend Oekraïense vluchtelingen, met creatieve oplossingen zoals een omgebouwd vliegveldkantoor en een vakantiepark. De gemeenten benadrukken het maatschappelijke draagvlak, werkgelegenheid, medische zorg en onderwijs als sleutelelementen voor een succesvolle integratie.

De gemeenten Beek en Gennep nemen een voortrekkersrol in de opvang van bijna duizend Oekraïense vluchtelingen. Wethouder Ralph Diederen (Beek) en projectleider Maarten Hebels (Gennep) geven een inkijkje in de gedurfde aanpak en de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd.

 

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg kreeg van het Rijk de taak om drieduizend opvangplekken te realiseren voor Oekraïense vluchtelingen. Beek pakt groots uit met een leegstaand kantoorpand op Maastricht Aachen Airport, omgetoverd tot 175 gemeubileerde woonstudio’s.

 

Wethouder Diederen benadrukt het lef en de creativiteit die nodig waren voor deze operatie, waarbij zelfs huisdieren, waaronder fretten, een plekje hebben gevonden. Het pand, getransformeerd verdieping voor verdieping, is nu tot 2026 verlengd voor opvang, inclusief mogelijke herbestemming voor arbeidsmigranten.

 

Residence Heijendael

 

In Gennep heeft men Residence Heijendael omgetoverd tot een grootschalige opvanglocatie voor 455 vluchtelingen. Projectleider Maarten Hebels prijst de snelle besluitvorming van de gemeente en hoopt op solidariteit van andere gemeenten. Jan Welles, een gepensioneerde wethouder, fungeert als locatiemanager en draagt zorg voor de soepele gang van zaken op het vakantiepark.

 

De huurtermijn is recent verlengd tot april 2026, met plannen voor verdere uitbreiding.

 

Overeenkomst opvang Oekraïense vluchtelingen

 

Naast de fysieke opvang ligt de focus op het welzijn van de vluchtelingen. Beek en Gennep zorgen voor een soepele integratie door in te zetten op werkgelegenheid, medische zorg, en onderwijs. Vluchtelingen krijgen de mogelijkheid om te werken, en velen hebben al werk gevonden, variërend van vrachtwagenchauffeurs tot banketbakkers.

 

Medische zorg wordt aangepakt met hulpposten op locatie, en in Gennep is zelfs een innovatieve app voor eerstelijnszorg ontwikkeld. Kinderen hebben recht op onderwijs. De scholen Petrus Canisius en De Brink spelen een cruciale rol in de integratie van de jonge nieuwkomers, met speciale aandacht voor meertalig onderwijs.

 

Het draagvlak voor de vluchtelingenopvang is groot in beide gemeenten. Samenwerking met VluchtelingenWerk en de inzet van tientallen vrijwilligers illustreren de kracht van de gemeenschappen.

 

“Beek en Gennep tonen zich als voorbeelden van Limburgse solidariteit en creativiteit in tijden van crisis.”

 

Foto: Limburg.nl

 

Verwant

Gennep

Leer levensreddende vaardigheden met de EHBO Cursus Acute Zorg in de gemeente Gennep. Met een breed scala aan onderwerpen en praktijkgerichte training, bereidt deze...

Gemeente Gennep

Stichting INTOS en gemeente Gennep kampen met €350.000 financiële tegenvaller door gestegen loonkosten en incidentele uitgaven. Spoedvergadering ingelast om oplossingen te bespreken, toekomstige begrotingen...

Gennep

Op 18 februari 2024 herdacht Gennep de bevrijding van 79 jaar geleden. Het komende jaar staat in het teken van diverse herdenkingsactiviteiten, verdeeld over...

Gennep

Op Paaszaterdag 30 maart vindt in Gennep de jaarlijkse Norbertus Wandeltocht plaats, georganiseerd door Stichting Vrienden van Norbertus. Het evenement heeft tot doel fondsen...