Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Lokale lasten stijgen fors
Censor

Gemeente Gennep

Lokale lasten stijgen fors

Inwoners van Gennep zien dit jaar een aanzienlijke stijging in lokale lasten, ondanks een besparing van zo’n 100 euro op gas, water en elektriciteit. De stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door hogere belastingen van de gemeente, provincie en vooral het waterschap.

Inwoners van de gemeente Gennep krijgen dit jaar een flinke financiële tik te verwerken. Ondanks een besparing van ongeveer 100 euro op gas, water en elektriciteit, zien zij hun gemiddelde vaste lasten stijgen. De boosdoeners? De gemeente, de provincie en vooral het waterschap.

 

Lokale lasten

 

Huurders in Gennep betalen dit jaar maar liefst 854 euro aan belastingen aan deze instanties, een verschil van 13,1 procent vergeleken met vorig jaar. De rekening van het waterschap springt daarbij het meest in het oog, met een stijging van 26,7 procent tot een gemiddelde van 349 euro. Gemeentelijke lasten bedragen dit jaar 314 euro, een stijging van 7,0 procent, terwijl provinciale lasten met gemiddeld 191 euro 3,1 procent hoger liggen dan vorig jaar.

 

Voor huiseigenaren in Gennep ziet het plaatje er niet rooskleuriger uit. Zij zijn dit jaar gemiddeld 1540 euro kwijt aan lokale en regionale belastingen, een toename van 10,7 procent vergeleken met 2023. Ook voor hen is de stijging van de waterschapsrekening het meest in het oog springend, met een sprong van maar liefst 24,5 procent naar 456 euro. Aan de gemeente betalen zij 893 euro, 6,5 procent meer dan het voorgaande jaar.

 

Bijkomende woonlasten

 

Het totale plaatje van bijkomende woonlasten, alle vaste lasten behalve de huur of hypotheek, bedraagt dit jaar 5102 euro, 81 euro meer dan in 2023. Dit blijkt uit de jaarlijkse Atlas van de lokale lasten van Coelo, een wetenschappelijk bureau dat zich buigt over de financiën van lokale overheden.

 

Landelijk gezien zijn huurders en huiseigenaren gemiddeld bijna acht procent meer kwijt aan lokale overheden dan vorig jaar. Deze cijfers betreffen meerpersoonshuishoudens in een gemiddelde woning, met een benzineauto van 1250 kilo.

 

Budget

 

“Het is een flinke stijging die huishoudens te verwerken krijgen.”

 

Zo concludeert Coelo. Huurders betalen gemiddeld 999 euro, waarvan 457 euro aan de gemeente, 201 euro aan de provincie en 340 euro aan het waterschap. Nijmegen blijkt hierbij de goedkoopste optie te zijn met 597 euro, terwijl West Betuwe als duurste uit de bus komt met 1350 euro.

 

De woonlasten voor huurders blijven over het algemeen lager dan die voor eigenaar-bewoners, omdat zij geen onroerendezaakbelasting aan de gemeente betalen en geen heffing gebouwd aan het waterschap. Ook betalen zij in sommige gemeenten geen rioolheffing.

 

Al met al is het een financiële uitdaging voor veel huishoudens, waarbij lokale lasten een flinke hap uit het budget nemen.

 

Miljoenentekort Gemeente Gennep

 

Verwant

Gennep

Inwoners van Gennep en de ZwembadCoalitie blijven strijden voor behoud van zwembad Pica Mare. Maandelijkse acties gepland na stilte gemeentehuis. Sluiting zou verregaande gevolgen...

Gennep

De tweede informatiebijeenkomst over De Houtkade in Gennep presenteert het aangescherpte plan, gebaseerd op feedback van de eerste bijeenkomst en online enquêtes. Op 16...

Column

De column Afvalberg benadrukt de groeiende ergernis over illegaal gestort afval, dat zich opstapelt als een onbeheersbare kracht in de straten. Dwarsliggert roept op...

Gennep

Op 14 april 2024 ontving Marion Scholten - Van der Vlugt een koninklijke onderscheiding voor haar toewijding aan de Huurdersvereniging Gennep en haar werk...