Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Opkomst Gennep gaat voor Geert
Stembureau Brugstraat Gennep

Gemeente Gennep

Opkomst stijgt in Gennep

De opkomst bij de verkiezingen in Gennep steeg tot 42,5 procent, hoger dan vijf jaar geleden. De PVV werd de winnaar van de Europese verkiezingen in de gemeente, terwijl GroenLinks-PvdA terrein verloor.

In Gennep hebben 5949 mensen hun stem laten horen afgelopen donderdag. En jawel, de opkomst was met 42,5 procent hoger dan vijf jaar terug, toen het op 38,7 procent bleef steken.

 

En wie kwam er als winnaar uit de bus bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in Gennep? Tromgeroffel… de PVV!

 

Ja, Geert Wilders en zijn Europese lijsttrekker Sebastiaan Stöteler sleepten maar liefst 21,8 procent van de stemmen binnen. Een serieuze stijging ten opzichte van vorige keer, toen GroenLinks-PvdA de scepter zwaaide.

 

GroenLinks-PvdA moet nu genoegen nemen met de tweede plek, met 19,4 procent van de stemmen. Het CDA bungelt op de derde plaats, met 13,8 procent van de stemmen.

 

De PVV is niet alleen de grootste partij, maar ook nog eens de partij die het meest gegroeid is sinds 2019 in Gennep. Vijf jaar geleden stond de teller nog op slechts 3,8 procent.

 

De grootste verliezer? Ondanks de tweede plek is dat GroenLinks-PvdA, die vijf jaar geleden nog kon pronken met 33,9 procent van alle stemmen.

 

Stembureaus

 

In veel gemeenten waren er minder stembureaus dan voor de Tweede Kamerverkiezingen in november. Maar niet in Gennep. Dit bleek uit cijfers van de Open State Foundation.

 

In Gennep waren er acht stembureaus, waaronder twee nieuwe stemlocaties. Je kon ook stemmen in basisschool de Vonder in Ven-Zelderheide en zaal 2 in Pica Mare in Gennep.

 

Verkiezingen Europees Parlement

 

Verwant

Column

Pulp, de nieuwe column van Dwarsliggert op Gennep.News bekritiseert Van Munster Recyclers voor slechte papierinzameling in Gennep, met onopgehaald oud papier dat de straten...

Gemeente Gennep

De spanning is eindelijk voorbij. Leerlingen van het Elzendaalcollege, Merletcollege en Metameer kunnen opgelucht ademhalen... Geslaagd? Gefeliciteerd! Stuur je foto naar redactie@Gennep.News!

Gemeente Gennep

Gennep past regels voor borden in de openbare ruimte aan. Reclameborden aan lichtmasten verdwijnen, posterboxen niet. Elke kern krijgt een plek voor aankondigingen. Nieuwe...

Gemeente Gennep

Op 20 juni beslist de Bezirksregierung Düsseldorf over het bijwerken van het Regionalplan, met plannen voor windmolens in het Reichswald. Gennep maakt bezwaar vanwege...