Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Digitalis (of Vingerhoedskruid)
Vingerhoedskruid

Gemeente Gennep

Pas op voor deze giftige planten!

Populaire planten in Gennep kunnen giftig zijn voor mensen en huisdieren. Bij vergiftiging is snelle actie essentieel. Meer informatie vind je op Gennep.News of bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

In de gemeente Gennep genieten we volop van de schoonheid van bloemen en planten. Onze tuinen en parken zijn rijk aan kleuren en geuren die ons dagelijks leven opfleuren.

 

Echter, het is belangrijk om te weten dat sommige van deze prachtige planten een verborgen gevaar vormen voor onze kinderen en huisdieren. Ze bevatten giftige stoffen die honden en katten ernstig ziek kunnen maken, soms zelfs met de dood tot gevolg.

 

Gevaar

 

Wat voor mensen giftig is, is dat meestal ook voor dieren. Soms in meer of mindere mate. Toch zijn er uitzonderingen.

 

Lelie

 

De lelie is extreem giftig voor katten. Zelfs een klein beetje stuifmeel op hun vacht kan al gevaarlijk zijn. Symptomen: acuut nierfalen, braken, sloomheid en stoppen met eten. Snel naar de dierenarts is cruciaal.

 

Meiklokje

 

Meiklokjes (of lelietje-van-dalen) bevatten stoffen die giftig zijn voor het hart

Meiklokjes (of lelietje-van-dalen)

 

Meiklokjes (of lelietje-van-dalen) bevatten stoffen die giftig zijn voor het hart. Vergiftigingen zijn zeldzaam, maar ernstig. Behandeling en hartbewaking zijn dan noodzakelijk. Symptomen: misselijkheid, braken, diarree, hartritmestoornissen en stuipen.

 

Oleander

 

Oleanders zijn mooi, maar erg giftig. Ze bevatten stoffen die het hart aantasten. Symptomen: braken, buikpijn, vertraagde hartslag, hartritmestoornissen en shock.

 

Goudenregen

 

De goudenregen bevat het giftige cytisine in alle delen. Symptomen: overvloedig braken, speekselvloed, buikpijn, lage bloeddruk, hartslagproblemen en bij ernstige gevallen neurologische problemen.

 

Vingerhoedskruid

 

Vingerhoedskruid of digitalis (foto boven artikel) heeft een krachtige werking op het hart. De volledige plant is giftig voor zowel mens als dier. Symptomen: maag-darmstoornissen, duizeligheid, verwarring en soms stuipen. Kenmerkend is een vertraagde en onregelmatige polsslag. Zware vergiftiging kan leiden tot hartstilstand.

 

Toscaanse jasmijn

 

Toscaanse jasmijn

Toscaanse jasmijn

 

De Toscaanse jasmijn is licht giftig. Het witte sap dat uit de stengels komt kan de huid irriteren.

 

Narcis

 

Narcissen bevatten lycorine. Inname kan leiden tot spijsverteringsstoornissen. Symptomen: braken, buikpijn en diarree.

 

Rododendron

 

De rododendron is mooi, maar giftig. Symptomen: irritatie van de mond, overvloedige speekselproductie, misselijkheid, braken, buikpijn, slaperigheid, spierzwakte, vertraagde hartslag, lage bloeddruk, coma en stuipen.

 

Rotsheide

 

Rotsheide bevat giftige zaden. Symptomen: vertraging van het hartritme, maaglast, duizeligheid, zweten en spierzwakte.

 

Blauweregen

 

Blauweregen (of Wisteria)

Blauweregen (of Wisteria)

 

Giftig en irriterend is de Blauweregen (of Wisteria). Symptomen: ernstige maag-darmstoornissen en irritatie van het hoornvlies bij contact met het sap.

 

Taxus

 

Taxus is zeer giftig. Symptomen: plotse dood zonder voorafgaande ziekteverschijnselen. Preventie is belangrijk. Vermijd taxus op plaatsen waar dieren komen en laat snoeisel niet liggen.

 

Hedera

 

De hedera is alleen giftig wanneer het blad of de bessen gegeten worden. Je kunt de plant zonder problemen aanraken.

Hedera

 

De hedera is alleen giftig wanneer het blad of de bessen gegeten worden. Je kunt de plant zonder problemen aanraken.

 

Gennep

 

In de gemeente Gennep kom je veel van deze planten tegen, zowel in privé-tuinen als in parken en openbare groenvoorzieningen. Het is belangrijk om te weten welke planten giftig zijn, zodat je je kinderen en huisdieren veilig kunt houden.

 

Preventie

 

De lijst van giftige planten is niet volledig. Meer informatie vind je bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), het kenniscentrum voor de klinische toxicologie in Nederland.

 

Het NVIC informeert artsen, apothekers en andere professionele hulpverleners over de mogelijke gezondheidseffecten en behandelingsmogelijkheden bij vergiftigingen.

 

Dag en nacht is het NVIC, zowel telefonisch als via internet, bereikbaar. Je vindt meer informatie over het NVIC op umcutrecht.nl/nvic. Voor professionele hulpverleners is het NVIC telefonisch bereikbaar (088-7558000) of via de website vergiftigingen.info.

 

Tips

 

Probeer niet zelf het probleem te verhelpen. Het laten overgeven van je huisdier kan verkeerd uitpakken. Spoelen met lauw water kan geen kwaad bij blootstelling aan ogen of huid.

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gennep past regels voor borden in de openbare ruimte aan. Reclameborden aan lichtmasten verdwijnen, posterboxen niet. Elke kern krijgt een plek voor aankondigingen. Nieuwe...

Gemeente Gennep

Op 20 juni beslist de Bezirksregierung Düsseldorf over het bijwerken van het Regionalplan, met plannen voor windmolens in het Reichswald. Gennep maakt bezwaar vanwege...

Gemeente Gennep

Na een periode van stilte treedt de PvdA Gennep weer naar buiten met een nieuw afdelingsbestuur. Dit bestuur heeft de opdracht gekregen om samen...

Heijen

De gemeente Gennep biedt de Paardenwei in Heijen tijdelijk ter pacht aan voor begrazing van vee. Geïnteresseerden kunnen zich tot 2 juli 2024 aanmelden...