Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Nationaal Programma Ruimte voor Defensie
Plannen Defensie zorgen voor onrust

Gemeente Gennep

Plannen Defensie zorgen voor onrust

Ontdek hoe Defensieplannen voor uitbreiding van vliegbases Gennep en omliggende gemeenten in rep en roer brengen. Lees meer over de zienswijze van het Gennepse college en de bezorgdheid onder inwoners op Gennep.News.

Defensie heeft plannen op tafel gelegd die de gemoederen flink bezighouden. En dat is niet alleen in Gennep het geval, maar ook in omliggende gemeenten zoals Venray, Asten en Someren.

 

Waar draait het allemaal om? Nou, het zit zo.

 

Het Ministerie van Defensie is bezig met het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD). Klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk gaat het gewoon over hoeveel plek Defensie nodig heeft om zijn ding te doen. En dat ding kan nogal wat impact hebben op de omgeving.

 

Laagvlieggebied

 

Om precies te zijn, zijn er plannen om Vliegbasis Volkel uit te breiden. En wat dacht je van Vliegbasis De Peel? Daar willen ze mogelijk de boel flink opschudden met meer jachtvliegtuigen en zelfs een dirtstrip voor transportvliegtuigen. Alsof dat nog niet genoeg is, willen ze ook nog het laagvlieggebied voor helikopters uitbreiden richting onder andere Gennep.

 

Nou, je begrijpt dat dit bij de inwoners niet onopgemerkt blijft. Het college van Gennep heeft op 8 februari dit jaar dan ook een dikke zienswijze ingediend bij Defensie. En ze zijn niet alleen, hoor. Samen met 13 andere kritische gemeenten rondom Vliegbasis De Peel hebben ze hun stem laten horen.

 

In die zienswijze hebben ze flink wat punten opgeschreven waar ze zich zorgen over maken. En om het nog serieuzer te maken, hebben ze zelfs de hulp ingeroepen van de GGD’s voor advies.

 

NPRD

 

In de snel veranderende wereld van vandaag zijn vrijheid, veiligheid en vrede niet vanzelfsprekend. De dreigingen nemen toe en de Nederlandse krijgsmacht moet harder werken om ons land en onze bondgenoten te beschermen. Dat betekent meer militaire activiteiten en dus meer ruimte, zowel hier in Nederland als daarbuiten.

 

Het gaat niet alleen om letterlijke ruimte, maar ook om de flexibiliteit en modernisering van onze krijgsmacht. Denk aan drones, nieuwe wapens en duurzame kazernes. Ook is er behoefte aan meer oefenterreinen, ruimte voor helikopters en opslagplaatsen voor munitie.

 

En laten we niet vergeten: samenwerking met andere landen wordt steeds belangrijker, wat betekent dat er meer materieel en mensen van bondgenoten door Nederland vervoerd moeten worden.

 

Foto: twitter.com/VlbVolkel

 

Verwant

Gennep

De Maas en Vilt Mars is een wandeltocht op 30 juni. Je kunt kiezen uit afstanden van 5 tot 50 km en starttijden variëren....

Gennep

Op een terras in Gennep ontmoette Gerri van GennepNews Puck, een geslaagde studente met grote dromen. Terwijl veel tieners influencer willen worden, kiest zij...

Sport

Op de derde dag van de Nederlandse Kampioenschappen voor junioren heeft Kaate Mulders opnieuw goud gepakt. In de finale van de 1500 meter voor...

Column

Pulp, de nieuwe column van Dwarsliggert op Gennep.News bekritiseert Van Munster Recyclers voor slechte papierinzameling in Gennep, met onopgehaald oud papier dat de straten...